Eredményes volt a Partiumi Keresztény Egyetem átszervezése


-A A+

Az elmúlt négy év történéseit összegezte, és a további tervekről is beszélt Pálfi József, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektora szerdán Nagyváradon Fodor Attila szenátusi elnök és Szabó Simon gazdasági igazgató társaságában.

Lassan letelik négy éves mandátuma, a 2015/16-os válság után „sajátos helyzetben” vette át az egyetem vezetését, idézte fel Pálfi József rektor, aki elmondta: sikerült konszolidálni és újraszervezni az egyetemet, a pénzügyi csőd után pedig az állam felé rendezték tartozásaikat, s hamarosan a banki törlesztések is lejárnak, a támogatások felhasználást pedig átláthatóvá tették. A céljuk az volt, hogy a PKE regionális felsőoktatási központtá váljon, elsősorban, de nemcsak a partiumi régió számára. A 2016-ben elkezdett reformok folyatását tervezik tehát, hogy az egyetem Debrecen és Kolozsvár között regionális szellemi erőtérré váljon, s bizakodóak is, mert az elmúlt egy-két évben nőtt a hallgatók száma.

Fontosnak tartják, hogy a magyar fiatalok nemzetközileg is elismert, de itthon is kamatoztatható tudásanyagra tegyenek szert, mondta Pálfi József, aki hozzátette: terveik között szerepel, hogy két éven belül a debreceni egyetem kihelyezett agrár- és gépészmérnöki képzései a PKE belső képzéseivé váljanak, majd kérdésünkre azt is elárulta: immár „nyílt titok”, hogy gazdasági informatika képzés beindítását is tervezik. A PKE tervei között szerepel még a nemzetközi képzések beindítása és a kutatás színvonalának emelése is. 

Pálfi József később újságírói kérdésre azt is elmondta: benyújtotta menedzseri pályázatát, és amennyiben újra rektorrá választják, folytatja kollégáival a megkezdett munkát.

Újdonság, hogy magánénekesi képzést is elindítanának az egyetemen. Fodor Attila szenátusi elnök elmondta, ez utóbbi hiánypótló szak lehet, az engedélyeztetéshez szükség iratcsomó már Bukarestben van, s amennyiben jóváhagyják, már 2020 őszétől beindíthatják a tényleges képzést is. Amellett, hogy Molnár Levente operaénekes tehetséggondozói programjával az utógondozást is elvégezhetik, nemzetközi mesterkurzusok rendszeres megtartását is tervezik, a hallgatóknak pedig fellépési lehetőséget biztosítana a Nagyváradi Állami Filharmónia és Szigligeti Színház is, melyek pozitívan álltak a kezdeményezéshez.

A PKE jelenleg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rendszerén keresztül állandó normatív támogatásban részesül a magyar állam részéről, mondta Szabó Simon. A mintegy hárommilliárd forintos támogatásnak mintegy egyharmada jut a PKE-nek. Az egyetemnek közel 150 alkalmazottja van, ezek közül körülbelül százra tehető az egyetemi oktatók száma. A működési költségek mellett fejlesztésekre is elkülönítenek egyes összegeket, ezeket ingatlanvásárlása fordíthatják, például tanári lakások kialakítására. Tervben van a kampusz kialakítása is, ez azonban hosszabb folyamat, hangzott el. Kérésünkre Szabó Simon is elmondta, hogy a PKE magánegyetem státusza miatt román állami forrásokhoz csak pályázatok útján tudnak hozzájutni, ezek az összegek azonban elenyészőek.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X