Arad: 240 éves kőkeresztet tört össze egy gyorshajtó


-A A+

Az önkormányzat helyreállíttatja az egyik legrégebbi szakrális köztéri emlékművet, amely a múlt héten egy közúti balesetben összetört – jelentette be Facebook oldalán Călin Bibarț megbízott aradi polgármester.

Az újaradi (jelenlegi nevükön) Adam Müllerr Guttenbrunn és Lugojului utcák kereszteződésében állt az az 1780-ban, egy bánsági sváb telepes család által állíttatott kőkereszt, amely egy gyorshajtó áldozata lett: a rendőrség szerint a múlt héten egy 22 éves aradi fiatalember elvesztette uralmát a járműve felett, és autójával a sarokháznak ütközött, darabokra törve az emlékművet. A balesetben egyébként a sofőr utasa egy 21 éves fiatal nő súlyosan megsérült.

A keresztet Philipp Schadt állíttatta, 1780-ban. Az utcasarkon álló, kovácsoltvas kerítéssel körbevett kőfeszület az idők során nagyon tönkrement és ezért 1956-ban felújították, ehhez az anyagiakat a Schadt család leszármazottai biztosították.

 

Călin Bibarț közlése szerint az önkormányzatnak alárendelt közterület-kezelő Recons vállalat összegyűjtötte a feszület darabjait, és már fel is vették a kapcsolatot egy kőrestaurátorral, hogy helyreállítsák a keresztet. A költségeket a városkasszából biztosítják majd.








EZT OLVASTA MÁR?

X