Huszonnégy megyében vannak sertéspestisgócok


-A A+

Huszonnégy megye 243 településén 530 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg – közölte csütörtökön az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

A legtöbb fertőzési gócot Teleorman (201), Giurgiu (74) és Olt megyében (69) jegyzik. 11 megyében csak vaddisznóknál mutatták ki a vírus jelenlétét. Az intézmény tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis 2017. július 31-i első megjelenése óta 577 307 sertést pusztítottak el. A fertőzést ugyanakkor 3011 vaddisznónál is kimutatták. Országos szinten eddig 14 803 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 403 380 850 lej kártérítést utaltak.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

Az év eleje óta Románia mellett Bulgáriában, Ukrajnában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában, február 5-én pedig Görögországban is azonosítottak afrikaisertéspestis-gócokat.
EZT OLVASTA MÁR?

X