Családon belüli erőszak: az elkövetőkkel foglalkoznak kolozsvári szakemberek


-A A+

Az agresszorok viselkedésének megváltoztatására tanulnak módszereket a kolozsvári önkormányzat családon belüli erőszak visszaszorításával foglalkozó szakemberei – közölte Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája.

A közleményből kiderül: a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság (DASM) partnerként vesz részt abban a nemzetközi projektben, amely keretében az intézmény munkatársai új módszereket tanulhatnak a családon belüli erőszak visszaszorítására. A The Other Side of the Story: Perpetrators in Change (OSSPC) címet viselő projekt a családon belüli erőszak folytatódását előzné meg az agresszorok viselkedésmintáinak megváltoztatása révén.

A projekt során a családon belüli erőszakos esetekkel foglalkozó szakemberek megfelelő módszereket tanulhatnak a sikeres beavatkozáshoz: a cél megértetni az agresszorokkal erőszakos tetteik következményeit saját magukra, családtagjaikra és közösségükre nézve, illetve meggyőzni őket arról, hogy erőszakmentes kapcsolatot ápoljanak családtagjaikkal, környezetükkel. A projektben való részvétellel Kolozsváron is meghonosodhat a családon belüli erőszakkal szembeni rendszerszintű megközelítés és hatékony kezelésmód, olvasható a közleményben.

Az Egyenlőség, jogok és polgárság című uniós program keretében kiírt pályázat alapján megszervezett képzés partnerszervezetei a nagy-britanniai Bournemouth University, az olaszországi C.A.M. Centro di Ascolto Uomini Maltrattanti Onlus, a görögországi Syndesmos Melon Gynaikeion Somateion Irakleioy kai Nomoy Irakleioy illetve az European Knowledge Spot. A projekt koordinátora a ciprusi Association for the Prevention and Handling of Violence in the Family. A projekt kifutási ideje 24 hónap, a DASM 15 700 eurós önrésszel járul hozzá a több mint félmillió eurós költségvetésű projekthez.

A családon belüli erőszakos esetekre vonatkozó statisztikák szerint 2014-hez képest 2019-ben 60 százalékos növekedés figyelhető meg. A családon belüli erőszak áldozatainak tanácsadóközpontja 54 esetet vett nyilvántartásba, ebből 19-et sikerült megoldani. 2019-ben Kolozs megyében 251 ideiglenes távoltartási parancsot adtak ki, ebből a bíróságok 140-et megerősítettek. Kolozsváron 130 előzetes parancsot bocsátottak ki a rendőrök, a bíróság 74-et erősített meg, és emellett saját hatáskörben további 35 távoltartási parancsot bocsátott ki.








EZT OLVASTA MÁR?

X