Villámcsődülettel emlékeztetnek a nők elleni erőszakra március 8-án


-A A+

Kolozsvár is csatlakozik március nyolcadikán a nők és nem-bináris identitású személyek ellen irányuló, erőszakot elutasító mozgalmakhoz. 

"A családon belüli erőszak még mindig normalizált, az erőszak kultúrája és az áldozatok hibáztatása még mindig mély sebeket ejt, szégyent és bizalmatlanságot okoz, de ez másképp is lehetne" - olvasható az esemény közleményében. 

A flashmobról: az Un violador en tú camino (Erőszaktevő az utadon), amelyről az akció a nevét kapta, először 2018. november 20-án hangzott el a Plaza Italián, a Santiago de Chilén átvonuló tüntetések epicentrumában. Több száz nő skandálta, hogy El violador eres tu! (Az erőszaktevő te vagy!) e részvételi tiltakozás manifesztációjaként, amelyet egy valparaísói (Chile), Las Tesis nevű feminista csoport talált ki. A mozgalom abból a szándékból indult, hogy újból nyilvánosságra hozza azokat a súlyos visszaéléseket, amelyek a dél-amerikai nőket érintik mind a mai napig: „Nőgyilkosság. Az elkövető felmentése. Eltűnések. Nemi erőszak.” Az Atlanti-óceán másik felén egy újabb csoport nő bemutatta ugyanezt a koreográfiát az Eiffel-torony előtt, Párizsban, ez alkalommal franciául. Csupán pár nap alatt ezek a sorok nemzetközi feminista himnusszá váltak. 

A szervezők Kolozsváron vasárnap 18 órától hívnak felvonulásra. "Zenével, amely vidámságot és erőt ad nekünk, a saját üzeneteiddel és bannerekkel, hogy táncoljunk, kiabáljunk, és hódítsuk vissza a teret és az utcákat a magunk számára. Március 8. sosem arról szólt, hogy virágokkal és üres gesztusokkal megvásárolhassanak még egy évnyi igazságtalanságot és abúzust – a harcról szólt, az ellenállásról és a szolidaritásról" - olvasható. 

Az akció megszervezésére a nemzetközi nőnap és a családon belüli erőszak előfordulásának gyakorisága késztetette a szervezőket. A statisztikák azt mutatják, hogy a családon belüli erőszak Romániában a mindennapok része. Statisztikák szerint 4-ből 1 gyilkosság a családon belül történik. A lakosság közel fele gondolja azt, hogy az erőszak jogos lehet bizonyos helyzetekben. A romániai nők 30%-a volt már áldozata fizikai vagy szexuális erőszaknak 15 éves kora után. Az erőszakos esetek 81%-a az áldozatok otthonában történik. Az erőszakos cselekedetek csupán 4%-a jut el a bíróságra. 

A kolozsvári akcióra, amely konkrét megoldásokat sürget, a Főtéren kerül sor. 








EZT OLVASTA MÁR?

X