Koronavírus: Hargita megye az utolsó helyek egyike, ahol nincs fertőzés


-A A+

Alattomos pánikkeltésnek nevezte Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője azokat a híreket, amelyek a székely megyében, illetve Csíkszeredában felbukkanó koronavírusos fertőzésekről szólnak. A szakember Ion Proca Hargita megyei prefektussal és Borboly Csaba megyeelnökkel közös sajtótájékoztatón hívta fel a lakosság figyelmét, hogy csak hiteles, hivatalos forrásokból tájékozódjon a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan.

A megelőzés fontosságát, a koronavírus-fertőzés megakadályozását célzó rendelkezések betartását emelték ki a csütörtöki sajtóeseményen. Borboly Csaba elmondta: március 16-ától szünetel Hargita Megye Tanácsának közvetlen ügyfélfogadása, a munkavégzés elsősorban elektronikus formában folytatódik, aki tud, otthonról fog dolgozni a megyei tanács dolgozói közül.

 Az elnök kiemelte, hogy várhatóan lelassul például az építkezési és területrendezéssel kapcsolatos engedélyek kiadásának az ideje. Az elnök elmondta továbbá, hogy felfüggesztik a megyei alintézmények tevékenységét is. A politikus hangsúlyozta: jelen helyzetben az emberi élet védelme, a vírus elterjedésének leállítása a legfontosabb. Kitért arra is, hogy a március 15-i nemzeti ünnepen azt javasolják: egyénileg, vagy kis csoportokban helyezzék el a koszorúkat, a megemlékezés virágait az emlékhelyeken, nem szerveznek semmilyen ünnepséget.

Tar Gyöngyi kiemelte, hogy Hargita megyéhez ugyan közeledik a vírus, hiszen a szomszédos Kovásznában már jelen van, de jelen pillanatban nincs egyetlen fertőzött sem. A szakember elmondta, hogy hamarosan érkeznek a megyeszékhelyre olyan tesztek, amelyekkel egyszerűen és gyorsan kimutatható a vírus. Jelenleg Kolozsvárra kell küldeni járványtani vizsgálatra a mintákat. Megyeszerte egyébként 82 személy van jelenleg otthoni, ún. lakhelyi karantéban.

Tar Gyöngyi kihangsúlyozta, hogy a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról és az aktuális járványügyi helyzetről a megyei egészségügyi igazgatóság honlapján mindig megtalálhatóak a legfrissebb tudnivalók. Ha valaki a honlapon nem talál választ kérdéseire, akkor felteheti azokat a megyei egészségügyi igazgatóság illetékeseinek e-mailben, az epidemio@aspharghita.ro címen, de az Egészségügyi Minisztérium egy ingyenesen hívható zöldszámot is létrehozott a koronavírussal kapcsolatos kérdések megválaszolására: a 0800 800 358-as telefonszám naponta 8 és 23 óra között hívható.








EZT OLVASTA MÁR?

X