Gondatlanság okozhatott avartüzet Gyimesközéplokon


-A A+

Közel húsz hektáron kapott lángra a száraz növényzet a Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségben. A Bánpatak elnevezésű falurészen a száraz, részben lekaszálatlan fű gyulladt meg egyelőre ismeretlen okból, a gyors beavatkozásnak köszönhetően nem történt nagyobb katasztrófa.

A tűzesetről kedd este számolt be a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU). Mint írták, a 20 hektáron fellobbanó tűz az ISU speciális egységei beavatkozásának köszönhetően nem okozott nagyobb kárt. Gyimesközéploki és gyimesfelsőloki önkéntes tűzoltók is részt vettek az oltásban.

Gergely Károly, Gyimesközéplok polgármestere a Maszol érdeklődésére elmondta: elképzelhető, hogy valaki meggyújtotta a száraz növényzetet, de nem tudják pontosan, hogyan keletkezett a tűz. „A terület egy részén nem volt lekaszálva a fű. Mintegy ötven személy vett részt az oltásban, amit nehezített az erős szél, ami miatt gyorsan terjedt a tűz” – tudtuk meg a községvezetőtől. A gyors és szakszerű beavatkozásának köszönhetően hamar eloltották a lángokat. Félő volt, hogy a terület körül található erdőkre is átterjedhet a tűz, ám sikerült körülzárni azokat – mondta Gergely Károly.

Kedden a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) operatív részlegei további három tűz esetében avatkoztak be, amelyek körülbelül 12 hektár száraz növényzettel, bozótossal fedett területet érintettek Csíkszeredában (0,1 hektár), Csíkcsicsóban (5 hektár) és Gyergyószentmiklóson (6 hektár).

A tarlóégetésre vonatkozó szabályozás szerint a gazdák kötelesek engedélyt kérni a területüket felügyelő környezetvédelmi szervektől, és minden esetben értesíteniük kell a katasztrófaelhárító egységeket is. Kivételt képeznek az engedély kiváltása alól a polgári háztartások. A szabályok áthágásáért 1 000-2 500 lej közötti pénzbírság róható ki.







EZT OLVASTA MÁR?

X