Koronavírus: a kórházak elégedetlenek a rendeltetésük megváltoztatásával


-A A+

Az ország több kórházát is meglepetésként érte és elégedetlenek az egészségügyi minisztérium rendeletével, amely megváltoztatta a rendeltetésüket és kijelölt 52 intézményt, ahol a jövőben koronavírus-fertőzött betegeket kell ellátni.

Kovászna megyében eddig a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház látta el a koronavírus-fertőzött vagy fertőzésgyanús eseteket, ám a Hivatalos Közlönyben megjelent rendelet értelmében a kézdivásárhelyi városi kórház kisegítő státust kapott, ami azt jelenti, hogy oda küldenék azokat a fertőzött betegeket, akiknek valamilyen társult betegsége is van. Hasonló a helyzet Brassó megyében is, ahol a fogarasi városi kórházat minősítették kisegítő kórházzá, ám ennek megváltoztatását kérik a kórházigazgatók és Adrian Veștea megyei tanácselnök is, mert nem szeretnék, ha a brassói kórházakból Fogarasra hurcolnák a fertőzést.

Megyénként egy kórház kellene

Szakemberek javaslatai és több érv is amellett szólnak, hogy megyénként egy kórházba csoportosítsák az erőforrásokat, és ott lássák el a koronavírus-fertőzötteket és a fertőzés gyanús személyeket, ne pedig két kórházba osszák meg a rendelkezésre álló erőforrásokat és a betegeket is, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere elmondta: átiratot küldött az egészségügyi minisztériumba, kérve, hogy változtassák meg a kórházi besorolást tartalmazó listát.

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint megyénként egy jól felszerelt és ellátott kórházat kellene kialakítani a koronavírus járvány elleni küzdelemre. „Számunkra sokkal nagyobb segítség lenne, ha a kézdivásárhelyi városi kórház megmaradjon meg «tisztának», hogy tudjuk odaküldeni a nem koronavírus fertőzött vagy fertőzés gyanús személyeket és ott biztonságos ellátásban részesüljenek” – mondta András Nagy Róbert.

Hozzátette: Sepsiszentgyörgyön már átszervezték és bővítették a kórház befogadóképességét. Az intézmény főépületét kimondottan koronavírus-fertőzöttek ellátására rendezték be, ahol egy időben 200-250 beteget el tudnak látni, illetve további 60 fertőzésgyanús személyt tudnak elkülöníteni. Emellett két és félszeresére növelték az oxigénellátás kapacitását. „Kérjük, hogy a kórházak feladatait ne keverjék össze és a hatékony betegellátás érdekében összpontosítsák megyénként egy helyre a koronavírus leküzdéséhez szükséges erőforrásokat”, mondta az igazgató

Kézdivásárhelyen sem örvendenek

A kézdivásárhelyi városi kórház vezetősége - Canea-Kocsis András menedzser és Dr. Borbáth Anikó orvosigazgató – közleményben foglalt állást a kialakult helyzetről. Rámutatnak, hogy a céhes városi kórház eddig a sürgősségi esetek ellátását biztosította, ám a megváltozott rendeltetés után azokat a koronavírusos betegeket kell fogadnia, akik a társbetegségük kezelése érdekében szorulnak orvosi ellátásra, például, ha egy koronavírussal fertőzöttnek szülnie kell vagy végtagtörést szenvedett stb.

Hozzáteszik: a kórház vezetősége ígéretet kapott, hogy az igazolt koronavírusos betegeket ellátó kórházakat az egészségügyi minisztérium támogatja az ehhez szükséges orvosi gépekkel, illetve védőfelszerelésekkel. Rámutatnak ugyanakkor, hogy a rendelet értelmében a kézdivásárhelyi kórház egy szakember irányításával csak az enyhe koronavírus tünetekkel érkező betegek társbetegségeit kezeli, a kritikus állapotban lévő koronavírusos betegeket továbbra is a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház látja el. Arra kérik a kézdivásárhelyieket, hogy bármilyen orvosi sürgősségi eset állna elő, ne menjenek közvetlenül a kézdivásárhelyi kórházba, hanem kérjenek segítséget az 112-es sürgősségi hívószámon.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvos igazgatója, Dr. Rosu Mátyás kijelentette: nem fogadják el, hogy egyetlen orvosukat is áthelyezzék valamely más megye kórházába mivel helyben szükség van minden szakemberre a koronavírus járvány elleni harcban. „Egy csapat vagyunk, együtt fogunk dolgozni”, határozottan nemet mondunk az orvosaink áthelyezésére – szögezte le Dr. Rosu Mátyás. Hasonló véleményen van a kézdivásárhelyi városi kórház vezetősége is, amely közleményben kifejti: minden erejükkel azon vannak, hogy az egészségügyi személyzetet megvédjék, felszereljék, és ellenálljanak annak, hogy az orvosokat elhelyezzék más központokba, ugyanis nagyon nagy szükség van a személyzetre helyben is.







EZT OLVASTA MÁR?

X