A koronavírus Erdélyben: online kérdőíves felmérés készül a járványról


-A A+

Mennyire vagyunk veszélyeztettek, milyen nehézségekkel szembesülünk, milyen gazdasági és társadalmi következmények várhatók, mi lesz az idei tanévvel – ezekre a kérdésekre keresi a választ az Erdélystat online kérdőíves felmérése. Eddig több mint 3 ezren töltötték ki a kérdőívet.

A kutatás az internetet használó, felnőtt korú erdélyi magyarokra terjed ki. A felmérés három nagyobb témára fókuszál: a lakosság érintettségére és attitűdjeire, a járvány gazdasági és szociális hatásaira, valamint a jelenlegi oktatási helyzetre.

A kutatás társadalmi céllal, önkéntes alapon készül, az eredmények nyilvánosak lesznek. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy lehetőségeik szerint kapcsolódjanak be a felmérés népszerűsítésébe, amennyiben fontosnak, hasznosnak vélik azt. Lényeges lenne, hogy pedagógusok, lelkészek, vállalkozók, civil és szociális szervezetek is bekapcsolódjanak, megosztva a kérdőív elérhetőségét közösségi oldalakon, levelezőlistákon, saját honlapjukon.

A kérdőív ezen a linken érhető el.

A nagyszámú válaszadás járulhat hozzá az eredmények reprezentativitásához, és nagyon fontos, hogy a szociálisan leginkább érintett társadalmi rétegek is minél nagyobb arányban válaszoljanak. A felmérés április első két hetében zajlik, a kérdőív kitöltése 10–15 percet vesz igénybe. A válaszadás önkéntes és névtelen, az eredmények statisztikai feldolgozását követően kizárólag összesített adatok kerülnek publikálásra.

Már 3 ezer válasz érkezett

Az április 1-jén indított online kérdőívre már mintegy háromezren válaszoltak. A kutatók azonban további kitöltésre biztatnak. A leginkább érintettek bekapcsolódását várják, az idősebb, 55 év feletti korosztályét, illetve a falun élőkét. Ugyancsak kevés kérdőív érkezett Bihar, Brassó, Temes, Beszterce, Hunyad, Fehér és Szeben megyékből. Eddig a hölgyek voltak aktívabbak, várják a férfiak válaszait is.

„Arra biztatunk mindenkit, hogy töltse ki kérdőívünket, ez mindössze 10 percet vesz igénybe. Fontos lenne, hogy a vidéken élők, az idősebb személyek is válaszoljanak, akik ritkábban, kevesebbet szoktak internetezni. Az is megoldás lehet, ha fiatalabb családtag segít idősebb hozzátartozóinak a kérdőív online kitöltésében” – idézte az Erdélystat közleménye Barna Gergőt, a kutatás vezetőjét.
EZT OLVASTA MÁR?

X