Milyen maszkot vásároljunk, ha a legnagyobb biztonságban akarjuk tudni magunkat?


-A A+

A hatóságok szándékai szerint május 15-től a tömegközlekedési járműveken, üzletekben, munkahelyen és minden zárt térben kötelező lesz az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése. A beszerzendő védőeszköz minőségére nincs semmilyen előírás. Megmutatjuk, milyen maszkot vásároljunk, ha a legnagyobb biztonságban akarjuk érezni magunkat.

Minden orrot és szájat eltakaró maszk, még az egyszerű anyagból készült is véd valamilyen szinten a koronavírus ellen, főként akkor, ha mindenki viseli, és a szabályoknak megfelelően hordja. Az egyik legfontosabb szabály például, hogy a maszkkal teljesen el kell takarni az orrot és a szájat, különben viselése felesleges. Enélkül a szájunkból beszéd közben és az orrunkból tüsszentéssel, kilégzéssel szabadon távozhatnak az apró cseppek, amelyekben ott lehet a vírus. Az egyszerű maszkokkal, amilyen például a sebészeti maszk, elsősorban másokat védünk meg a fertőzéstől, és ha mindenki viseli, egymást kölcsönösen már jóval hatékonyabban meg tudjuk óvni a vírustól.

Már 23-ra nőtt a maszkokat gyártó hazai vállalkozások száma, nagyon sok importált termék is érkezett az országba. Már olcsón is kaphatók, ezért nem indokolt az áruk hatósági korlátozása – nyilatkozta hétfő este a miniszterelenök a Digi24-nek. Ludovic Orban közlése szerint a kormány még ezen a héten intézkedik arról, hogy az alacsony jövedelmű személyek ingyen kaphassanak maszkot és az iskolákba néhány napra visszatérő végzősöknek is ingyen biztosítanak védőeszközöket. Közölte azt is: a hatóságok időt hagynak az embereknek megszokni a maszk viselését, ezért ennek elmulasztása esetén egyelőre nem fognak járni szankciók.

A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy sokan nincsenek tisztában a helyes maszkviseléssel. Mivel hordása kényelmetlen, akadályozza a légzést, sokaknál látni, hogy csak szájukat, állukat takarják el vele. Ha zárt, emberekkel teli helyre megyünk, ahol nagy a fertőzés kockázata és például a veszélyeztetettek közé tartozunk (65 év felettiek, érrendszeri megbetegedéssel, cukorbetegséggel, krónikus obstruktív tüdőbetegséggel küszködők stb.), indokolt lehet egy komolyabb maszk, úgynevezett félálarc beszerzése.

Mit kell tudni?

Az FFP maszkok (félálarcok) már más elven működnek: elsősorban a viselőjét védik meg kisebb-nagyobb hatékonyággal a fertőzéssel szemben. A félálarcok jobban zárnak, mint például az orvosi maszkok, rásimulnak az arcra, a réseken nem tud szűrés nélküli levegő beáramolni. A félálarc tehát teljes felületén keresztül szűr belélegzéskor, ám éppen ezért a légzés sokkal nehézkesebb benne.

A félálarcokat szűrőképessége szerint három védelmi osztályba sorolják: FFP1, FFP2, FFP3. Az FFP1-es jelzéssel ellátott maszkok nem szűrik ki nagy hatásfokkal az aeroszolokat (kis, permetszerű anyagokat), de ez is véd a saját kezünktől, és megakadályozza a nagyobb cseppek átjutását.

 

Az FFP2 már nagyobb, 94-95 százalékos hatékonyságú, képes megszűrni az aeroszol, levegőben lebegő részecskéket. Az FFP3 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok nyújtják a lehető legnagyobb védelmet (99 százalék). Az FFP3-as félálarcokat az egészségügyi dolgozók, mentősök használják, akik ténylegesen betegeket ápolnak.  Az aktívszenes szűrővel ellátott FFP3-as maszkok képesek az egészségre káros, a légszennyezés legveszélyesebb összetevőjét, a szálló port (PM 2,5), illetve a kipufogógázokból származó nitrogén-oxidokat is kiszűrni. 

Nem olcsó mulatság

Ha minél nagyobb védelmet szeretnénk magunknak a fertőzésnek erősen kitett helyeken, alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy FFP3-as, kereskedelemben kapható maszk darabja 25-40 lejnél kezdődik (ha még kapni egyáltalán). Ha ilyen sok pénzt adunk ki érte, érdemes mindenképp leellenőrizni, hogy eleget tesz-e az európai uniós követelményeknek, szabványoknak. A termék leírásánál ezt EN 149:2001-gyel jelzik. Ha a maszkot például a kínai szabványoknak megfelelően gyártották, akkor a következő jelzéssel találkozhatunk: KN95. Az amerikai szabvány jelzése N95.

A termék leírásánál érdemes arra is figyelni, hogy külön említést tesznek-e a vírusokra, baktériumokra, sok üzlet, webáruház ugyanis a nem megfelelő maszkokat próbálja professzionálisként feltüntetni, így nagyobb árat kérni érte. Ha újrafelhasználható maszkot vásárolunk (R - reusable), a termék leírásánál köteles a gyártó feltüntetni, hányszor szabad fertőtleníteni. A fertőtlenítésnek nagyon alaposnak kell lennie. Ha a félálarc fertőtlenítésre javasolt, az ára már nem tűnik annyira borsosnak, hiszen többször is használhatjuk. A leírásnál megtaláljuk, hány órát és hány alkalommal javasolt a használata.

A nem újrafelhasználható félálarcot (NR) maximum nyolc órát használhatjuk folyamatosan, ezt követően már nem biztosítja az előírt védelmi tulajdonságokat. A nem újrafelhasználható maszkot egyszeri használat után ki kell dobni. Nagyon fontos, hogy a maszk levétele után alaposan mossunk kezet. Fontos tudni továbbá, hogy az FFP3-as maszk is csak akkor véd, ha tökéletesen illesztjük az arcunkra, és ha nem mozdítjuk el.

Hogy a védelem még biztosabb legyen, professzionális védőszemüveget is vásárolhatunk borsos áron. A vírus ugyanis erősen kitett környezetben a szemen keresztül is bekerülhet a szervezetünkbe. A hazai kereskedelemben az uniós szabványoknak megfelelő zárt védőszemüveg akár 70 lejbe is kerülhet. Itt is érdemes alaposan elolvasni a termék leírását.

Vannak komoly hátulütők

Az FFP maszkoknak van két komoly hátulütőjük. Legtöbbjük szeleppel ellátott, ami azt jelenti, hogy bár a maszk befele szűri a levegőt, kifele nem, így a fertőzött aeroszolok is kijuthatnak a levegőbe. Közmegegyezés alapján minden civilnek arra kellene figyelnie, hogy másokat védjen, ugyanis azt, hogy ő fertőzött-e vagy sem, nem tudhatja. Az FFP maszkokat tehát csak olyan helyen viseljük, ahol nagy fertőzésveszélynek vagyunk kitéve.

A félálarcok viselése komoly légzési kihívást jelent. Idős embereknél könnyen légzési zavarokat, légszomjat, szívritmuszavart okozhat. Sportolni semmiképp sem ajánlott benne. Viseléséhez hozzá kell szokni. A professzionális maszkot és szemüveget ugyanakkor a készletek szűkössége miatt csak indokolt, erős fertőzésveszély esetén érdemes beszerezni, különben nem marad azoknak, akiknek igazán szükségük van rá: az egészségügyi alkalmazottaknak.








EZT OLVASTA MÁR?

X