Hogyan készüljünk fogászatra május 15. után? Fogorvosokat kérdeztünk a tudnivalókról


-A A+

A szükségállapot lejárta után újranyithatnak a fogászati rendelők, azonban a vészhelyzetre vonatkozó szabályozásoknak eleget téve sokkal szigorúbb feltételek mellett fogadhatják pácienseiket. Utánajártunk, hogyan vélekednek minderről a fogorvosok: elmondásuk szerint ellentmondásos, munkájukat megnehezítő körülmények várnak rájuk. Az arcpajzs takarja a láthatóságot, a minden páciens utáni védőruhacsere és fertőtlenítés megszaporítja a munkát, és elvesz a kezeléssel töltött időből.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) javaslatai szerint a fogorvosi rendelőkre a következők vonatkoznak:

  • A rendelőbe való érkezéskor, búcsúzáskor kerülendő a kézfogás a fogorvossal és a személyzettel; társalgás közben legkevesebb másfél méteres távolság betartása ajánlott.
  • Ajánlott, hogy a kezelésen kívül az orvos ne érintkezzen a pácienssel.
  • A rendelőbe egyszerre egy páciens léphet be, kivételt jelentenek a gyerekek és a kísérőre szoruló személyek.
  • A rendelő várótermébe senki nem tartózkodhat; ajánlott a kávéautomaták és vízadagolók használaton kívül helyezése, a folyóiratok, szórólapok, játékok mellőzése.
  • A rendelők bejáratánál alkoholos fertőtlenítőszert helyeznek el.
  • A rendelőt, a várótermet és a recepciót, illetve az ajtókilincseket rendszeresen fertőtlenítik.
  • A rendelő mosdóját minden egyes használata után fertőtlenítik.
  • A szolgáltatás kifizetéséhez a bankkártya használata ajánlott; a POS terminált rendszeresen fertőtlenítik.

A pácienseket védőruhába öltöztetik

András Ágota saját rendelőjében, Hidegségen dolgozik fogorvosként. Úgy tapasztalja, a páciensek zöme még mindig fél a fogászattól, annak ellenére, hogy a mai technológia és tudás össze sem hasonlítható az évtizedekkel ezelőttivel. Hiába a korszerűség, a páciensek fóbiája a rossz tapasztalatokban gyökerezik: sokat nyom a latban, hogy gyermekkorban a váróterembe kiszűrődő munkaeszközök zajaival szembesülnek a fogászatra érkezők, hiszen az ismeretlentől való aggódás, később a fájdalmas vagy sikertelen beavatkozások és az esetleges durva bánásmód is erősíti az ijedtséget.

Ebből a szempontból kevésbé lesznek hatékonyak a május 15. utáni szabályozások, amelyek arra kérik a fogorvosokat, zárjanak ki a rendelőből minden játékot, szórólapot, ami eddig a gyermekek és felnőttek megnyugtatására szolgált, valamint mellőzzék a beszélgetéseket, a testi érintkezést, és a pácienst is fertőtlenítsék, öltöztessék be a beavatkozások során – vélekedett a fogorvos.

András Ágota örül, hogy a negatív tapasztalatok és a koronavírus-járvány ellenére sokan előtérbe helyezik az egészségüket és fogaik megőrzését. Nem tart attól, hogy a COVID-19 befolyásolni fogja a fogfájós embert: „akinek szüksége lesz ellátásra, el fog jönni, legyen szó sürgősségi vagy esztétikai beavatkozásról”. Tisztában van azzal, hogy nagy felelősség hárul a fogorvosokra a megfelelő óvintézkedések betartásában, mert az újranyitás új protokollok érvénybe léptetését is jelenti, és mindamellett, hogy a saját védőruházatuk és pácienseink védőruházatának helyes használatát kialakítják, a levegő és a különböző felületek hatékony tisztítása és sterilizálása is rájuk hárul.  

A legtöbb fogorvos tart a megfertőződéstől – tudtuk meg a fogorvostól aki rávilágított, 25-30 centiméterre dolgoznak a szájüregtől, ami eleve nedves környezet, és a fogászati kezelés során a víz- és levegőhűtéssel nagy fordulatszámon működő eszközök használatakor mikroorganizmusokat tartalmazó aeroszol képződik, amely több órán keresztül a levegőben maradhat. Ezért sokkal nagyobb rizikónak vannak kitéve, mint más orvosok.

„Mi minden pácienst pozitívnak tekintünk a jövőben, és ennek tudatában minden óvintézkedést betartunk, amivel megelőzhetjük a megfertőződést” – magyarázta. A kézfogás betiltásáról elmondta, eddig is leginkább csak a férfi fogorvosok körében volt érvényben, de az elmúlt másfél hónap elegendő felkészítő volt: ha valakiben még nem tisztult le, miért fontos a távolságtartás, azzal is tudatni fogják a rendelő ajtajára kifüggesztett felhívással. A nem szakmai társalgást pedig amennyiben a helyzet engedi, rövidre zárják.

A páciensek úgy kapnak időpontokat, hogy ne kelljen várakozniuk ezután a váróteremben, és ha mégis szükséges, ez az idő nem haladhatja meg a 15 percet. Felhívják a figyelmüket arra, hogy egyedül menjenek a kezelésre. Érkezéskor kézfertőtlenítésre és lábbeli fertőtlenítésre lesz lehetőségük, valamint a testhőmérsékletüket is megmérik egy infravörös termométerrel.

Emellett cipővédő fóliát, köpenyt kapnak, és az epidemiológiai szűrővizsgálat-kérdőívet is ki kell tölteniük – világosított fel András Ágota, hangsúlyozva, hogy a nem COVID-19 gyanús páciensek esetében a kezelést legalább 30 másodperces 1 vagy 1,5 százalékos hidrogén-peroxid oldattal való öblögetéssel kezdik.

Arról is beszámolt, hogy a váróteremben elhelyezett szórólapok szerepét képernyőn kivetített reklámfilmek fogják átvenni. Bár a gyerekek szempontjából a játékok kiiktatása hátrány lesz, úgy véli, kedvességgel és türelemmel – ahogyan eddig is – többre jutnak majd. Két páciens között legalább 20 perces időintervallumot hagynak, és a szünet alatt teljes fertőtlenítést végeznek: gőzsterilizátort, UV baktericid lámpákat vagy ózon fertőtlenítést (ez után alaposan ki kell szellőztetni, másként káros a szervezetre nézve) végeznek, valamint vállalják az egyszerű szellőztetést, a padló és más felületek fertőtlenítését, a védőfóliák cseréjét a számítógépen, billentyűzeten, kasszagépen.

Nagyobb rendelőkben végezheti ezt személyzet is, de Hidegségen például a kis rendelő nem igényel egy személynél többet, így jómaga fogja ellátni a takarítói feladatokat is. Bár vidéken nem jellemző a kártyával való fizetés, a helyzet kialakulása miatt folyamatban van a kártyaolvasó beszerzése is – tudtuk meg a fogorvostól. A javaslatok alkalmazása akkor sem kérdés számára, ha azok egyelőre nem kötelezőek, s bár a munkavégzését jelentősen megnehezíti az arcpajzs, a védőruha, és annak folytonos cserélgetése, a saját biztonsága és mások egészsége érdekében megteszi az ajánlott lépéseket – hangsúlyozta András Ágota.

A fogorvosi kamara javaslatait mindannyian betartják

Egy csíkszeredai fogorvos megkeresésünkre elmondta, a fogorvosi kamara minden fogorvosi rendelőhöz eljuttatta javaslatait, tehát a fogorvosok hasonlóképpen járnak el a május 15-i újranyitás után. Óránként csak egy pácienst fogadnak, hogy megelőzhessék a találkozásokat, valamint folyamatosan fertőtlenítenek, és a pácienseket is védőfelszereléssel látják el. A páciensek csupán 15 percet várakozhatnak a várótermekben, a tájékoztatásuk pedig folyamatos, és a testi kontaktus elkerülése érdekében gyakran telefonon keresztül fog történni.

A váróterem székeit egymástól 2 méterre helyezik el, a rendelő bejáratához klórral átitatott szőnyeget, fertőtlenítő gélt tesznek, és lehetőség szerint zacskót adnak a páciensnek, hogy személyes tárgyait abban tartsa a kezelés alatt. Emellett felszámolják azokat a tárgyakat, amelyeket a páciens a kezelés előtt megfoghat, valamint a számítógép és egyéb eszközök védőfóliáit folyamatosan cserélik.

A fogászati beavatkozáshoz szükséges műszereket az eljárások megkezdése előtt viszik a kezelőhelyiségbe, és a beavatkozás megkezdése előtt megmérik a páciens és kísérőjének testhőmérsékletét: ha a hőmérséklet kétszeri mérés után is meghaladja a 37,5 fokot, akkor elhalasztják a kezelését – világosított fel a Csíkszeredában dolgozó fogorvos, aki arra is kitért, hogy a fogorvosi kamara javaslatai alapján a fogorvosoknak kell kinyitniuk és becsukniuk az ajtókat a páciensek érkezésekor és távozásakor.

Rávilágított, minden kezelés előtt új védőfelszerelést ölt magára a fogorvos: sebészeti maszk és ruha, védőcsizma, kesztyű, védőszemüveg vagy arcpajzs szükséges. A beavatkozások előtt és után legalább 30 másodpercig hidrogén peroxid oldatokkal kell öblögetniük a pácienseknek, a kezelés lejártával pedig a fogorvosnak fertőtlenítenie kell a fogászati eszközöket, az egyszer használatos darabokat pedig kötelességük speciális hulladéktárolóba helyezni.

„Legnagyobb hátrányunk az idő”

A Csíkszeredában dolgozó dr. Orbán Timea elmondta, minden pácienst pontosságra intenek. Mivel ők is igyekeznek betartani az időpontokat, szeretnék, hogy a páciensek mindig időben érkezzenek a kezelésekre. Mindenkinek maszkban és kesztyűvel kell megjelennie, és kísérőt csak abban az esetben fogadnak, ha kiskorúakkal, beteg vagy speciális igényű páciensekkel vannak.

Hangsúlyozta, ha bármilyen légúti fertőzéses tüneteket észlelnek magukon, arra kérik a betegeket, telefonon jelezzék, és ne menjenek a rendelőbe, mert új időpontot kell foglalniuk, nem fogadhatnak pácienst a betegségre utaló jelekkel.

Érkezéskor kézfertőtlenítés, lázmérés és védőruhába öltöztetés vár a páciensekre, a 37 foknál magasabb testhőmérsékletűek kezelését elnapolják. Amennyiben sürgősségi beavatkozást igényel a Covid-19-gyanús személy, egy erre a célra kialakított fogászati rendelőbe küldik. Dr. Orbán Timea úgy tudja, egyelőre az udvarhelyi kórház alkalmazott fogorvosa látja el a fertőzött-gyanús személyeket.

A fogorvosok dolgát leginkább az idő nehezíti meg, hiszen két kezelésre váró személy között mindent szükséges lefertőtleníteniük. Nem az a meglepő, hogy az eszközöket és a kilincseket is tisztán kell tartani, mert ezt eddig is betartották, hanem az jelenti a hátrányt számukra, hogy 1 óra alatt minden kezelés után át kell cserélniük a speciális védőruhát, a betegek várakoztatására pedig legalább 20 percet kell szánniuk, és ez idő alatt UV-lámpával még a levegőt is tisztítaniuk szükséges, magyarázta a fogorvos, hozzáfűzve, hogy az idő hasznosan telik, de nem a páciensek szempontjából, hiszen ők nem tudják, hogy a rendelőben szellőztetés, levegő- és eszközfertőtlenítés, valamint átöltözés zajlik.








EZT OLVASTA MÁR?

X