Feszültségek a román-magyar határon Nagylaknál: újabb két határátkelőt nyitottak meg


-A A+

Feszültté vált a helyzet az óriási torlódás miatt szombaton a magyar-román határon a nagylaki országúti határátkelőnél (Nagylak I), ezért a román hatóságok kénytelenek voltak megnyitni estére a személyforgalom előtt a Nagylak II autópálya-határátkelőt és a borsi határátkelőt is.

A torlódást azt okozta, hogy Romániában péntektől enyhültek az koronavírus-járvány miatti korábbi korlátozó intézkedések, ezért a külföldön tartózkodó román állampolgárok közül nagyon sokan vissza akartak jutni az országba. Mindannyian a nagylaki országúti határátkelőt rohamozták meg, mert csak ott engedélyezett a személyforgalom Magyarország Románia között.

A román hírtelevíziók beszámolója szerint szombaton mindkét oldalon hatalmas sor alakult ki a nagylaki országúti határátkelőnél, a várakozási idő a 12 órát is elérte. A külföldről hazatérő romániaiak közül sokan mikrobuszokkal vagy más járművekkel jutottak el Nagylakra, és gyalog akartak bejutni Romániába. Az emberek türelmetlensége nőttön-nőtt, míg egy csoportjuk az autóját hátrahagyva behatolt az ellenőrzési pontig, és hangoskodva tiltakozott.

 

Mint ismert, a külföldről érkezők román állampolgároknak otthoni karanténba kell vonulniuk a lakhelyükün élő hozzátartozóikkal együtt, ha hazaérnek. Aki nem tartja be az otthoni elkülönítést, azt hatósági karanténba helyezik, ahol ellátása költségeinek fedezésére kötelezik. Azoknak a beutazóknak, akik nem tudják elkülönítésüket lakhelyükön megoldani, vagy nem kívánják hozzátartozóikat a fertőzés veszélyének kitenni, ingyenesen biztosítják az elhelyezést valamelyik hatósági karanténközpontban.

A várakozási idő megnövekedését a nagylaki határátkelőnél az okozza, hogy a Romániába belépőkkel nyilatkozatot töltetneki ki, majd járványtani szűrésen esnek át. Csoportokba osztásuk után rendőrök és csendőrök kíséretében jutnak el a lakhelyükre. Emellett a magyarországi határreendészek sem számítottak a hétvégén a személyi forgalom ilyen arányú megnövekedésére.

A román határrendészet szombaton délután a borsi határátkelőt, este pedig a nagylaki autópálya-határátkelőt is megnyitotta a személyi forgalom előtt, hogy enyhítsen a Nagylak I-es átkelőnék kialakult torlódáson.








EZT OLVASTA MÁR?

X