Több mint 118 ezren lépték át az elmúlt öt napban a magyar–román határt


-A A+

A határrendészet adatai szerint az elmúlt öt napban több mint 118 ezren lépték át a magyar–román határt több mint 66 ezer járművel. A megugrott utasforgalom és a járványügyi intézkedések együttes hatása miatt alakult ki torlódás a nagylaki országúti a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyeken.

Az MTI a határrendészet honlapján az elmúlt öt nap során közzétett napi jelentések adatait összegezve jutott egy átfogó adatsorhoz. Mint kiderült, a határforgalom nagyobb részét a május 15–19. közötti időszakban is a teherforgalom tette ki. A román hatóság nem minden nap közölt a teherforgalomra is kitérő részadatokat, de az adatsorból kiderül, hogy a határon hétfőn átlépő 14 200, illetve kedden átlépő 13 800 gépkocsi közül 8800, illetve 9100 árut szállított.

Az adatok azt is jelzik, hogy a romániai szükségállapot feloldása (május 15.) óta mindkét irányban megnövekedett a személyforgalom. Az elmúlt öt napban 68 ezer 200 személy Románia felé, 50 ezer pedig Magyarország felé lépte át a határt. A két nagylaki határátkelőhelyen minden bizonnyal amiatt alakultak ki többórás sorok, hogy a magyar hatóságok által kijelölt humanitárius folyosó Nagylaknál éri el a magyar–román határt, és a román hatóságok által bevezetett járványügyi ellenőrzések a korábbi fél percről öt-tíz percre hosszabbították meg az egy személy átléptetésére fordított időt.

A hét végén a nagylaki mellett további határátkelőhelyeket nyitottak meg a személyforgalom számára a román–magyar határon, de – amint a budapesti operatív törzs kedden közölte – a humanitárius korridorok nem változtak. A magyar rendőrség irányítja (ha torlódást tapasztal) a Gyula–Gyulavarsánd, Ártánd–Bors, Csengersima–Pete határátkelőhelyek valamelyike felé a Romániába tartó személyforgalmat.

A nyugat-európai országokból hazatérő román vendégmunkásokra utal, hogy az elmúlt napokban nagy mértékben megnövekedett azoknak a száma, akiket – miután Magyarország felől léptek az országba – az egészségügyi hatóságok járványügyi elkülönítésbe helyeztek. Míg a magyar–román határszakaszról áprilisban naponta átlagosan 1500 személyt küldtek járványügyi elkülönítésbe, az elmúlt négy nap átlaga megközelítette a 7300-at.

A határrendészet adatai szerint a jelenlegi határforgalmi értékek meg sem közelítik a járvány előtti forgalmas időszakok értékeit. Amint a hatóság korábban közölte: a tavalyi karácsony környékén, a december 21–28. közötti nyolc nap alatt 620 ezer személy (naponta átlagosan 77 500) lépte át a magyar–román határt, és az átlagos várakozási idő ennek ellenére sem haladta meg a 30 percet. Akkor azonban az utazóknak nem kellett megszabott útvonalon haladniuk, 11 határátkelőhelyet vehettek igénybe, és az átléptetésük során nem estek át járványügyi ellenőrzésen.

 

A média az elmúlt napokban tág teret szentelt a magyar–román határon Nagylaknál kialakult torlódásnak. Amint a hírtelevíziók helyszíni tudósításaiból kiderült, olyan is előfordult, hogy egyes Romániába tartó személyek 12 óra várakozás után jutottak át a határon. A sorban álló autósok sokszor dudálással fejezték ki elégedetlenségüket a hosszú várakozási idő miatt. Az elmúlt napokban a gyalogos határforgalom is megnőtt Nagylaknál. A határátlépésre várakozó gyalogosok a legtöbb esetben nem tartották be a járványellenes intézkedések során megszabott másfél méteres távolságot egymástól, és sok esetben maszkot sem viseltek.








EZT OLVASTA MÁR?

X