Megnyíltak a magyar–román határátkelők, de csak korlátozottan használhatók


-A A+

Csütörtök reggel valamennyi, a veszélyhelyzet előtt működtetett átkelő megnyílt a román–magyar határon – közölte a magyarországi koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón. Ennek ellenére a Nyugat-Európába tartó vagy onnan érkező utasok csak a kijelölt határátkelőhelyeket vehetik igénybe. Az országhatár és a Liszt Ferenc-repülőtér között tranzitfolyosót hoznak létre.

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta: a Nyugat-Európába tartó és az onnan érkező tranzitforgalom résztvevői a Csanádpalota–Nagylak autópálya-határátkelőnél, a nagylaki országúti és az Ártánd–Bors átkelőnél léphetik át a határt. A csanádpalotai átkelőt az autóbusszal, a nagylaki átkelőt a személygépkocsival utazók használhatják, az ártándi átkelőt valamennyi járműtípussal igénybe vehetik.

Kiemelte, hogy átléphetik a határt és mentesülnek a hatósági házi karantén alól azok a román állampolgárok, akik a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről repülnek tovább, vagy a gépük Magyarországra érkezik, és onnan indulnak haza. Bizonyos szabályokat ugyanakkor kötelező betartaniuk: az őket szállító buszok vagy kisbuszok csak a kijelölt benzinkutakon és pihenőhelyeken állhatnak meg, a reptérre utasokat szállító gépkocsivezetőknek 24 órán belül a belépés helye szerinti határátkelőhelyen, a tranzit-autóbuszokkal utazóknak az utazáshoz szükséges legrövidebb időn belül a kijelölt útvonalon el kell hagyniuk Magyarország területét – mondta Kiss Róbert.

Hozzátette: a tranzitutasok belépésének feltétele az is, hogy alávessék magukat az egészségügyi vizsgálatnak, ne álljon fenn náluk a koronavírus-fertőzés gyanúja, a kisbuszok, autóbuszok vezetői hitelt érdemlően, menetlevéllel igazolják a reptérre szállítás tényét, az utasok pedig azt, hogy van érvényes repülőjegyük, a célországba pedig biztosított a belépésük.

Az Érmihályfalva–Nyírábrány határátkelőhelyt március derekén, a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések gyanánt lezárták, azóta az ingázók sem közlekedhettek rajta, csak a vasúti teherfogalom haladhatott át. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint csütörtöktől az átkelőt a két ország állampolgárai használhatják a kishatárforgalom szabályai szerint (gyakorlatilag a mezőgazdasági munkát végzők és a 30 km-es határsávban lakó ingázó munkavállalók).

 

Szatmár megyében, a Pete–Csengersima és a Csanálos–Vállaj határátkelőhelyeken nem léphetnek az ország területére a nyugatról hazatérő román állampolgárok – közölte csütörtökön Iulia Stan, a máramarosszigeti határrendészet szóvivője. Szerinte a megszorítást kizárólag a magyar hatóságok hozták – szerint Peténél és Csanálosnál csak a határ mentén dolgozók, illetve a kamionsofőrök kelhetnek át a határon.

(Nyitókép: Illusztráció | Fotó: police.hu)








EZT OLVASTA MÁR?

X