Klimatológus: egyre több extrém légköri jelenségre számíthatunk Romániában is


-A A+

Gyakrabban és markánsabban jelentkeznek extrém légköri jelenségek a jövőben Romániában is, nyilatkozta Roxana Bojariu klimatológus a Digi24-nek. Ez a globális szinten megváltozott légmozgás hatása, ami amerikai klimatológusok szerint intenzívebb viharokat eredményez a trópusokon.

A trópusi viharszezon 2020-ban erősebb lesz, mint a korábbi években az előrejelzések szerint. A hurrikánok ereje az óceánok felszíni vízhőmérsékletével együtt nő, magyarázta Roxana Bojariu, hozzátéve, hogy felmerült a 6-os kategória bevezetése az olyan hurrikánok esetében, amelyekben a szélsebesség meghaladja a 252 km/óra sebességet.

A klimatológus szerint ezzel együtt Romániában is gyakoribbá válnak majd az olyan extrém jelenségek, mint az erős szél, vihar, tornádó, kánikulahullám. A becslések szerint a helyenként megnyilvánuló rövid, de erős viharokat hosszú forró időszakok válthatják, ami negatív hatással lesz a talajra, hiszen az kis területen nagy mennyiségű vizet kap. Ez a mezőgazdaságot és a közösségek életét is befolyásolja, mondta Roxana Bojariu.

(Címlapkép: Facebook/Meteoplus)








EZT OLVASTA MÁR?

X