Június 15-ig a külföldről hazatérőknek továbbra is lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk


-A A+

FRISSÍTVE - Június 15-éig érvényben marad az az előírás, miszerint a külföldről hazatérőknek otthoni vagy hatósági elkülönítésbe kell vonulniuk - nyilatkozta csütörtökön Ludovic Orban.

A miniszterelnök elmondta, ez szabály csak az olyan országokból érkező személyekre nem terjed ki, amelyek esetében "a járvány terjedése nem teszi indokolttá az elkülönülést". "Ma például 16 ezer személy érkezett Romániába, akik közül vélhetően mintegy 11-13 ezren román állampolgárok. Ezeknek az emberekenk a fele vagy kevéssel több mint fele vonul lakhelyi elkülönítésbe, a többiek olyan országokból jöttek, amelyek esetében ez nem indokolt" - magyarázta Orban.

A kormányfőnek ez a kijelentése ellentmond a május 15. óta érvényben lévő, és a veszélyhelyzet teljes időszakára érvényes határozattal, amely szerint függetlenül attól, hogy melyik országból érkeznek, a Romániába belépő román állampolgároknak otthoni karanténba kell vonulniuk a lakhelyükön élő hozzátartozóikkal együtt, ha hazaérnek.

Aki nem tartja be az otthoni elkülönítést, azt hatósági karanténba helyezik, ahol ellátása költségeinek fedezésére kötelezik. Azoknak a beutazóknak, akik nem tudják elkülönítésüket lakhelyükön megoldani, vagy nem kívánják hozzátartozóikat a fertőzés veszélyének kitenni, ingyenesen biztosítják az elhelyezést valamelyik hatósági karanténközpontban. 

Az előírások alól néhány kategóriához tartozó személy mentesül, de a kritériumok nem egy adott ország járványügyi helyzetére vonatkoznak. A kormány eddig nem közölte, hogy módosított volna a május 15-től hatályban lévő előírásokon. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapja szerint az egész világ "sárga zónának" számít, hazatéréskor a külföldről hazatérőknek kötelezően karanténban kerülnek.








EZT OLVASTA MÁR?

X