Havonta 30 darab védőmaszkot kapnak ingyen a rászorulók


-A A+

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház azt a törvénytervezetet, melynek értelmében a rászoruló személyek havonta 30 darab védőmaszkot kapnak ingyen.

A törvényjavaslat 224 támogató szavazatot kapott, 64-en ellenezték, hárman tartózkodtak a voksoláskor.

A tervezet értelmében a védőmaszkokat az egészségügyi minisztériumnak kell beszereznie az Unifarm állami gyógyszeripari vállalat révén, főleg belföldi gyártóktól. A következő hátrányos helyzetű csoportokba tartozók részesülhetnek az ingyenes védőmaszkokból:

  • a 2001/416-os törvény alapján biztosított szociális segélyből részesülő családok tagjai;
  • a 2010/277-es törvény alapján biztosított családfenntartási pótlékban részesülő családok tagjai;
  • az 1000 lejnél kisebb összegű nyugdíjat kapók;
  • azok a rokkantsági kategóriákba besorolt személyek, akiknek kizárólag szociális juttatásokból származik jövedelmük (a 2006/448-as törvény 42-es és 58-as cikke alapján).

A tervezet azt is előírja, hogy a törvény életbe lépésétől számított három napon belül a helyi hatóságok el kell küldjék a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak a jogosult személyek listáját. A maszkokat ugyancsak az egészségügyi igazgatóságok közvetítésével juttatja el a minisztérium a helyi hatóságokhoz, amelyek aztán kiosztják a jogosultaknak.

A törvény előírásai a koronavírus-világjárvány megszűntéig érvényesek – szögezi le a jogszabály. A tervezetet a szenátus májusban már elfogadta, a képviselőház döntő házként szavazott róla.

(Nyitókép: Illusztráció | Adobe Stock-fotó)








EZT OLVASTA MÁR?

X