Meghosszabbítják a vészhelyzetet, de egy újabb lazítást is bejelentett a kormányfő


-A A+

Harminc nappal meghosszabbítja a kormány a vészhelyzetet, de tesz egy engedményt: a hívek bizonyos szabályok betartásával részt vehetnek a templomokban tartott egyházi szertartásokon.

A tervezett döntésekről a keddi kormányülés elején számolt be a miniszterelnök. Ludovic Orban elmondta, a kabinet elfogadni készül a vészhelyzetet 30 nappal meghosszabbító határozatot. Ugyanakkor a már korábban bejelentett lazítások mellett lehetővé teszik, hogy a hívek részt vegyenek a templomokban tartott istentiszteleteken és miséken. Eddig csak a szabadtéri egyházi szertartásokat engedélyezték a hatóságok.

Ludovic Orban emlékeztetett a hétfőtől már hatályba lépett, korábban bejelentett lazításokra. Eszerint megnyitottak a mallokban levő üzletek, kivéve a mozik, a vendéglők, kávézók beltéri részei és a játszóhelyek. Újraindultak a balneológiai kezelések, az egészségügyi minisztérium által kidolgozott szabályok alapján. Keddtől kinyinak a nyári óvodák, újraindultak az after school típusú foglalkozások. 

Háromról hatra nőtt hétfőtől azok száma, akik csoportosan tartózkodhatnak szabadtéren. Újranyitottak a fogadóirodák, szerencsejáték-termek, lottózók. Megnyitottak a kültéri úszómedencék. Magánjellegű rendezvényeken engedélyezik maximum 20 fő részvételét beltérben és 50 fő részvételét szabadtéren.

Erről születik döntés a kormányülésen

Ludovic Orban elmondta, a vészhelyzeti bizottság (CNSU) keddi ülésén egyhangúlag elfogadták a következő határozatot, amit egy kormányhatározatba foglalnak:

1. cikkely - Javasolt a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbítása az ország egész területén, 2020. június 17-étől kezdődően;

2. cikkely - A 2020. június 17-étől esedékes, a SARS-CoV-2 vírus által előidézett fertőzések megelőzéséhez és ellenőrzés alá tartásához szükséges intézkedéseket a határozat függeléke részletezi;

3. cikkely - Jelen határozatot minden, a vészhelyzeteket menedzselő illetékes hatóságnak el kell küldeni, hogy azok vezetői rendeletekkel biztosítsák az alkalmazását.








EZT OLVASTA MÁR?

X