FRISSÍTVE - Egyes régiók vesztegzár alá vonásáról beszélt az egészségügyi miniszter


-A A+

FRISSÍTVE - A koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt elképzelhető, hogy újra be kell vezetni a szigorú korlátozásokkal járó szükségállapotot az országban – jelentette ki szerdán a Digi24-nek az egészségügyi miniszter. Egy óra elteltével pontosította a kijelentéseit.

Nelu Tătarut a romániai járványhelyzetről kérdezte a hírtelevízió. „Pandémia van. Olyan jogi eszközökre van szükségünk, ami lehetővé teszi a védekezést. Azt szeretnénk, hogy a napi új fertőzések száma ismét 100 körüli legyen. Elemezzük a helyzetet, és javaslatot teszünk a szükségállapot bevezetésére” – nyilatkozta a miniszter.

A tárcavezető szerint a fertőzések számának növekedése indokolttá teszi a készenléti állapot egy magasabb szintjének a bevezetését. Hangsúlyozta, hogy erről csak az adatok elemzése után születik döntés. Emlékeztetett, hogy a koronavírus úgynevezett reprodukciós rátája (fertőzőképessége) a korábbi 0,6-0,7-ről 1,4-re növekedett. Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött személy további 1,4 embernek adja tovább a vírust. Vagyis a járvány terjedése jelentősen felgyorsult az utóbbi hetekben.

Mint ismert, a szükségállapot a készenléti állapot legmagasabb fokozata, és az államfő rendelheti el elnöki dekrétummal. Romániában a járvány terjedésének kezdetén, március 16-án 30 napra szükségállapotot vezettek be, amit további 30 nappal meghosszabbítottak. A szükségállapot idején szigorú korlátozásokat, például kijárási tilalmat is elrendeltek a járvány megfékezése érdekében.

FRISSÍTÉS: Egy óra eltelteltével az egészészégügyi miniszter újra bejelentkezett a hírtelevízióban, és pontosított a korábbi nyilatkozatán. Azt hangsúlyozta, hogy a szükségállapot visszaállítása jelenleg nem indokolt. "Nem a szükségállapot visszaállításán gondolkodunk. Ha nem tudjuk ellenőrzés alatt tartani a járvány terjedését, akkor más eszközökhöz folyamodunk" – jelentette ki Nelu Tătaru. A miniszter bizonyos települések vagy régiók vesztegzár alá helyezését említette a lehetséges intézkedések között.








EZT OLVASTA MÁR?

X