Aggodalom övezi a sepsiszentgyörgyi szúnyogirtást – megszólalt a városháza


-A A+

Július 16-án, csütörtökön repülőgépből permeteznek szúnyogirtó szert Sepsiszentgyörgy, Kilyén, Szotyor és Szépmező területén, emellett a parkokban és patakmedrekben földi permetezéses módszerrel is irtják a szúnyogokat. A városháza hangsúlyozta: a használt vegyszer nem jelent veszélyt az emberek és állatok egészségére, egyedül a méhekre mérgező, ezért figyelmeztették a gazdákat.

Az akcióra csütörtökön este 6 óra és éjfél között kerül sor, tájékoztatott a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal. Felhívták a figyelmet, hogy Cymina Plus típusú vegyszert használnak, amelynek a Hipermetrin nevű hatóanyaga mérgező a méhekre, ezért arra kérik a gazdákat, hogy a permetezés időszakában ne engedjék ki méheiket. 

A szúnyogirtás hírére sokan kezdtek aggódni, hogy az önkormányzat által megbízott szakcég által használt vegyszer veszélyes lehet az emberekre, az állatok és madarak egészségére. Válaszul a sepsiszentgyörgyi városháza rámutatott: a vegyszer megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik az egészségügyi minisztérium részéről, és az nem jelent veszélyt az emberek és az állatok egészségére. 

A szakcég szerint a romániai piacon bejegyzett, biocidokat és aktív hatóanyagokat tartalmazó vegyszerek az európai nyilvántartásban is szerepelnek, a Cymina Plus vegyszer csak abban az esetben számít veszélyesnek, ha azt koncentrált állapotában használják, vagy nem tartják be a gyártó által megszabott, hígításra vonatkozó előírásokat. A Cymina Plus típusú vegyszerből kinti környezetben, a repülő rovarok részére, egy hektárnyi területre 50 ml-t hígítanak 3 liter vízben, az egészségügyi minisztérium által kiállított dokumentumok szerint. Ebben a koncentrátumban lehetetlen, hogy ekkora mennyiségű vegyszer mérgező anyagként hasson. 

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat közleménye szerint az általuk megbízott szakcég nem használ olyan termékeket, amelyek az emberek egészségét veszélyeztetnék. A termékleírásban szereplő információk nem a lakosságot érintő veszélyekre hívják fel a figyelmet, hanem azokat figyelmezteti, akik a vegyszert használják, főként a megfelelő védőfelszerelés használatát illetően. Ugyanakkor, a permetezés során használt vegyszer nem káros a kistestű madarak, például a fecskék vagy galambok egészségére, csak a rovarokon fejti ki a hatását. 

A második szúnyogirtásra az első permetezéstől számított 10-14 napon belül kerül sor az időjárási körülményektől függően, az időpontról az önkormányzat értesíteni fogja a lakosságot. 








EZT OLVASTA MÁR?

X