Háromszéken ismét megújítják a szelektív hulladékgyűjtést


-A A+

A Háromszék településeinek nagy részében szolgáltató Tega Rt. augusztus elejétől megújítja rendszerét, és már két zsákban szállítja a szelektív hulladékot, az egyikben a műanyagot, papírt és fémet, a másikban az üveget.

Ezzel a lépéssel egy újabb EU-s normát ültetnek gyakorlatba Háromszéken, mutatott rá Máthé László. A Tega köztisztasági vállalat vezetője szerint az Európai Unió legtöbb államában, illetve a tömbházaknál is külön gyűjtik az üveget és a többi szelektív hulladékot. Az eljárásnak több oka is van, hiszen a szelektív hulladékokat kézzel válogatják a lécfalvi üzemben, a törött üveg pedig veszélyforrás lehet a hulladéklerakóban dolgozók számára.

A másik ok, amiért az üvegből készült tárgyak számára külön zsákot vezetnek be, a lakók visszajelzése. „Úgy gondoljuk, hogy ha jelentős számú ügyfél jelez valamit, az nem véletlen, így egy újabb, sokkal erősebb és egyben kisebb méretű zsákot is adunk. Feliratozzuk is, hogy legyen könnyű megkülönböztetni a fém, papír, illetve műanyag hulladékok számára fenntartott zsáktól”, nyilatkozta Máthé László.

Hozzátette: fontos az is, hogy ezzel még egyet lépnek az EU normák felé, de leginkább az emberek visszajelzése és a hulladékfeldolgozó irányából érkezett reakciók miatt döntöttek az új zsák bevezetéséről. „Nyilván ezt is meg kell szokni, de Kovászna megyében az emberek elég könnyedén alkalmazkodtak eddig is egy-egy újabb szabályhoz, optimisták vagyunk” – fogalmazott Máthé László. Rámutatott: az üveget a többi szelektív hulladékkal egy napon szállítják majd, ugyanakkor fontos, hogy ezek a zsákok legyenek minél inkább teli. Az új típusú zsákok osztása július 20-tól kezdődik.








EZT OLVASTA MÁR?

X