Vass Levente szerint a valós napi fertőzésszámokat közölték eddig a hatóságok


-A A+

Vass Levente parlamenti képviselő szerint a naponta jelentett új esetszámok nem tartalmazták a már pozitívan diagnosztizált személyek újratesztelésének a pozitív eredményeit. Az orvos-politikus annak kapcsán nyilatkozott a Maszolnak, hogy kedden a kormányfő kijelentései alapján azt írtuk: ezentúl az új koronavírusos esetek „valós” számát fogják közölni a román hatóságok annak következtében, hogy új típusú jelentéstételi kötelezettséget vezetnek be az új fertőzések napi számának közlésekor.

„Az én tudomásom szerint az eddig jelentett új esetszámok nem tartalmazták a már igazolt fertőzöttek újratesztelésének a pozitív eredményeit. A nyilatkozott napi esetszám az új eseteket tartalmazta” – jelentette ki portálunknak az RMDSZ Maros megyei képviselője, aki orvosi megközelítésből sem hiszi el, hogy másként történt volna.

Kedden arról számoltunk be, hogy Ludovic Orban miniszterelnök a közegészségügyi igazgatóságok vezetőivel tartott videokonferencia végén bejelentette: új típusú jelentéstételi kötelezettséget vezetnek be a koronavírusos megbetegedések napi számának közlésekor, külön fogják közölni a napi új fertőzöttek, illetve az újratesztelt, és pozitívnak vagy negatívnak minősülő személyek számát. 

Vass Levente elmondta, valószínűnek tartja, hogy hiba csúszott a miniszterelnök nyilatkozatába. Szerinte elképzelhető: abbéli igyekezetében, hogy a koronavírusos esetszámok kommunikálási módjának átláthatóbbá tételét bizonygassa, Ludovic Orban túlzottan kihangsúlyozta, hogy „külön” fogják ezeket az adatokat közölni. 

A képviselő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Ludovic Orban összetévesztette a tesztelések számát az esetszámmal, a karanténtörvény ugyanis arra kötelezi a hatóságokat, hogy ezentúl naponta jelentsék, az elvégzett tesztekből hányat végeztek olyan személyeken, akiket először teszteltek, és abból hány eset lett pozitív. 

„Holnaptól (szerdától - szerk. meg.) sokkal több értelmezhető információt fog számunkra jelenteni a tesztek száma, amit naponta közölnek, hiszen eddig nem tudtuk, hogy hány volt ismételt teszt, és hányat végeztek olyan embereknél, akiket első alkalommal teszteltek” – tette hozzá az orvos-politikus. 

Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár egy héttel ezelőtt a román közszolgálati televízió meghívottjaként is arról beszélt, hogy a naponta jelentett esetszámok csak az újonnan igazolt megbetegedéseket tartalmazzák, az újratesztelések pozitív eredményeit nem. Hozzátette, elképzelhető, hogy a járvány legelején történtek kavarodások ilyen téren, de ezt orvosolták, és már hónapok óta csak a napi új esetszámokat jelentik.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X