Látogatást tett a csíkszeredai kórházban dr. Andrei Baciu államtitkár


-A A+

Csütörtökön rövid látogatást tett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban dr. Andrei Baciu, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. A politikus támogatásáról biztosította a megyei egészségügyi rendszer fejlesztésére irányuló törekvéseket.

Az államtitkárt és a vele együtt érkező Ioan Proca prefektust a kórház udvarán az intézmény, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság és a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetősége fogadta csütörtökön kora délután. Köszöntőjében Ioan Proca megköszönte az államtitkárnak azt a segítséget, amelyet nyújtott a rezidensképzés csíkszeredai beindításában és felvázolta az intézmény következő nagy tervét, a II-es kategóriába való besorolás elérését, amelyhez szintén támogatását kérte. Dr. Konrád Judit, a Hargita Megye Tanácsa által működtetett kórház menedzsere közölte:  benyújtotta a kórház a magasabb fokozatú, II-es kategóriába való besorolás igénylését. Támogatásáról biztosította ezt a törekvést dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője is, aki ismertette, intézményük rövidesen elkezdi a kórház felmérését ebből a szempontból.

A találkozón jelenlévő egészségügyi intézményvezetők felvázolták az államtitkár számára a kihívásokat és problémákat, amelyekkel jelenleg meg kell küzdeniük, szóba került többek között, hogy több intenzív terápiás és labororvosra lenne szükség, hogy növelni kell az RT-PCR tesztelési képességet, valamint, hogy megoldást és finanszírozást keresnek a csíkszeredai kórház tamponzónájának hosszútávú elhelyezésére, finanszírozására.

Az államtitkár biztosította a jelenlévőket arról, hogy támogatni fogja a megyei egészségügyi rendszer fejlesztésére irányuló törekvéseket és majd hivatalos látogatást is tesz a megyében. Dr. Andrei Baciu kiemelte: Hargita megye aránylag jó helyzetben van a koronavírus-járványt illetően és méltatta a megye lakosainak, illetve az egészségügyi hatóságoknak és kórházaknak ennek érdekében tett erőfeszítéseit. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió nagy arányú finanszírozást fog elérhetővé tenni az egészségügyi intézmények számára is, többek között a kórházak és egészségügyi intézmények digitalizációja terén. Ismertette ugyanakkor az őszi, influenza elleni védőoltási kampány előkészítésének fázisát.

(Borítókép forrása: Hargita Megyei Sürgősségi Kórház sajtószolgálata)








EZT OLVASTA MÁR?

X