Egészségügyi miniszter: új korlátozásokat ott fognak bevezetni, ahol gócpontok vannak


-A A+

Az új koronavírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedéseket fog hozni a kormány a következő napokban – jelentette be kedd este Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. 

Tătaru a Digi 24-nek adott interjúban közölte: kormányhatározatban foglalják össze azokat az ajánlásokat és korlátozó intézkedéseket, amelyeket a megyei katasztrófavédelmi bizottságok fognak majd alkalmazni azokon a területeken, ahol fertőzési gócok alakultak ki. 

Az érintett területeken 23 órától reggelig zárva tartanak a vendéglők és kocsmák, a strandokon távolságot kell tartaniuk azoknak, akik nem egy családhoz tartoznak, és kötelezővé válik a maszkviselés a nyílt, de zsúfolt helyeken is, például piacokon. Az erre vonatkozó döntéseket az érintett megyék katasztrófavédelmi bizottságai hozzák meg a helyi szükségletek függvényében, és a belügyi szervek fogják felügyelni a szabályok betartását. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság (CNSU) kedden fogadta el a 37-es határozatot, amely értelmében bizonyos időszakokban, a megyei közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával és a megyei katasztrófavédelmi bizottság rendelete alapján kötelezővé tehetik a maszkviselést nyílt területeken is. 

Ugyanezen határozat alapján indokolt esetben bevezethető az a szabály, hogy a strandokon csak családtagok tartózkodhatnak egymástól 2 méternél kisebb távolságra, a teraszok és szórakozóhelyek pedig zárva tartanak 23 és 6 óra között. A CNSU határozatában foglaltakat szerdai ülésén vitatja meg a kormány.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)
EZT OLVASTA MÁR?

X