Először öntötték össze a Magyarok Kenyere-búzát a Szilágyságban


-A A+

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem kezdeményezés keretében megtartották Szilágy megyében a program egyik legjelentősebb eseményét: a búzaösszeöntést. Az eseménynek Kárásztelek adott otthont, mivel ez a község kiemelkedő a Szilágyságban a gabonatermesztés tekintetében.

Az eseményt a helyi polgármester, Faluvégi Ferenc István nyitotta meg, aki kiemelte, hogy rendkívül áldásos volt az idei év a gazdák számára. Megköszönte a több tonnányi felajánlott búzát, amelyet az őrlés után a szilágysági rászorulóknak adományoznak. A megyében most először szervezték meg az eseményt.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program célja a Kárpát-medencében élő gazdák összefogása a nehéz sorsú magyar gyerekek érdekében. A programot a Magyarok Kenyere Alapítvány kezdeményezte, amely megalakulása óta a magyar nemzeti identitás és összetartozás erősítéséért, valamint a hagyományok megőrzéséért  küzd. Ennek érdekében szerte a Kárpát-medencében gyűjtéseket szerveznek.

A csütörtöki eseményen, amelyen a felajánlók a jelképes mennyiségű búzát összeöntötték az erre a célra felállított szekérbe, beszédet mondott Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő, Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke, parlamenti képviselő, Szoboszlai Attila, a Szilágysági Magyar Gazdák Egyesületének elnöke és Faluvégi Ferenc István, Kárásztelek község polgármestere.

Ahol a szekeret egyfelé húzzák, ott a munka sikeres – jelentette ki Vincze Loránt, aki a következőképpen fogalmazott a szilágysági magyarokról: „A Szilágy megyei emberek nem félnek a munkától, és ennek megvan az eredménye. Élni tudnak azokkal a lehetőségekkel, amelyeket az Istentől a termőföld által kapnak. A nemzeti összefogás évében különösen nagy öröm az ehhez hasonló példás segítségnyújtást megtapasztalni, és a szilágysági magyarok mindig az élen jártak az erdélyi közösségek megsegítésében. Az a meglátásom, hogy tudnak ünnepelni, de dolgozni még jobban tudnak. Én hiszem, hogy a következő években a növekvő támogatások újabb lehetőségeket hoznak Szilágy megye számára is.”

Seres Dénes képviselő hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy az elkövetkező időszakban, és nem csak, a szilágysági magyarok összeálljanak, mint a búza. Hiszen erről szól a búza összeöntés, erről szól a Magyarok Kenyere, egymásért dolgozva, egymást megsegítve, egy akarattal, összeállva tenni a közösségeink jövőjéért. „Isten áldását kívánom a gazdák életére és azt, hogy minden évben összegyűlhessünk, és meglegyen a mindennapi kenyerünk. Minden magyar asztalra jusson magyar kenyér” – mondta a képviselő.

Szoboszlai Attila végül beszédében így fogalmazott: „Itt vagyunk Szilágyságban. Megtöltjük a hombárokat és számítani lehet ránk. Bort és búzát már tudtunk adni. Békességet pedig kérünk. És áldást a termésre jövőre is, hogy ismét tudjuk adományainkkal a rászorulókat segíteni.”

Az eseményt a kárászteleki zenekar, illetve a szavalatok még ünnepibbé tették. A búzák összeöntését követően Kánya Zsolt Attila református lelkész és Nagy Jácint plébános megáldották azt.








EZT OLVASTA MÁR?

X