Kilencmillió euróra pályázik közösen Hargita megye és a Sapientia


-A A+

Hargita Megye Tanácsa európai uniós forrásokra pályázik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel közösen, a gazdaság hatékonyságának növelése céljával. Egy ezt célzó integrált projekthez szeretnének pályázni közel kilencmillió euróra.

Azoknak a fiataloknak, akik például nem helyi kutatólaboratóriumokban dolgoznak, a Csíkszeredába való hazatérés perspektíva lehet. Azt kell elérnünk, hogy minél több tudással rendelkező fiatal érezze, hogy szükség van rá itthon, ehhez fogunk feltételeket nyújtani, de mindehhez szükség van EU-s finanszírozásokra – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egy augusztus 4-i csíkszeredai tanácskozáson.

Ez volt az első megyei szintű gyűlése a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségnek (ADR), Hargita Megye Tanácsa részéről pedig ismertették a stratégiákat a 2021–2027-es időszakra vonatkozóan, illetve azon projektportfolió elkészítésének finanszírozásáról is értekeztek, amely a fontosabb stratégiai ágazatokat érinti.

Elhangzott: prioritásként kezelik, hogy a Sapientia egyetem jelenlegi, illetve további kutatóknak az együttműködésével olyan eredmények születhetnek, amelyek segítséget jelenthetnek annak, aki céget akar alapítani, vagy műhelyt nyitni. Ezáltal növelik a gazdaság hatékonyságát, és fontos, hogy erre a célra európai uniós pénzeket hívjanak le.

Hargita megyében a Sapientia egyetem, valamint a Vadgazdálkodási és Hegyvidéki Erőforrások Kutatási és Fejlesztési Intézete közreműködésével, a kutatók magas szintű tudásának alkalmazásával olyan megoldásokat, technológiákat fejleszthetnek ki, amelyekkel növelni lehet akár az élelmiszeripar, a fafeldolgozás terén a hatékonyságot. Abban bíznak, hogy sok kis- és középvállalkozás találhatja meg a számításait, ezért olyan üzleti jövőkép felvázolását tervezik, amelyben az egyetem kutatási, fejlesztési kapacitását is hasznosítják, mindezzel pedig a szokványostól eltérően komoly versenyelőnyt tudnak biztosítani.

A kutatást, fejlesztést és inkubátorházat érintő integrált projektek célja: megkönnyíteni a régióban működő kis- és középvállalkozások elindítását és fejlődését, amelyek egyetemekkel, állami intézményekkel és más üzleti partnerekkel együttműködve képesek lesznek előnyként használni a technológiákat, az infrastruktúrát és az üzleti szolgáltatásokat.

Az integrált inkubátorközpont egyesíti a technológiai és kutatópark jellegzetességeit, valamint az inkubációs központ jellemzőit, mindezzel támogatva a fiatal vállalkozók piacra lépését, valamint a termékek és szolgáltatások kialakítását, illetve az eredmények alapján végzett piaci tesztelést is. Ez a projekt három pillérre épül: az alkalmazott kutatás, alapkutatás és az üzleti-fejlesztési-innovációs technológia átadására szolgáló inkubátorokra.

Címlapkép forrása: Sapientia EMTE, Csíkszereda - Facebook)








EZT OLVASTA MÁR?

X