Legyen jogunk iskolakezdés után otthon tartani gyermekeinket – kérik a szülői szövetségek


-A A+

A Szülői Szervezetek Országos Föderációján (FNAP) keresztül a Magyar Szülők Szövetsége is csatlakozik annak kérvényezéséhez, hogy ha az úgynevezett „zöld” vagy „sárga” zónákban a szülő úgy látja, hogy elővigyázatosságból vagy más egészségügyi okokból nem akarja gyermekét társaságba engedni, akkor a tanuló maradhasson otthon és legyen lehetősége online oktatásban részesülni – tudtuk meg Csíky Csengelétől. A Magyar Szülők Szövetségének elnökét a szerdán ismertetett iskolakezdési forgatókönyvekre reagáltattuk. 

Mint arról beszámoltunk, három változatot dolgoztak ki a kormányzati illetékesek a szeptember 14-ei iskolakezdésre, az adott településen jegyzett új fertőzöttek száma alapján zöld (mindenki jár iskolába), sárga (az óvodások, elemi osztályosok, a VIII. és XIII. osztályosok bejárnak, a többiek csak felváltva és vegyes oktatásban részesülnek) vagy vörös forgatókönyv (az iskola bezár, kizárólag online oktatás zajlik) lép majd érvénybe.

Klaus Iohannis államelnök szerdán elmondta, helyi szinten dől el, hogy melyik iskolában melyik forgatókönyv lép érvénybe, a megyei vészhelyzeti bizottságoknak figyelembe kell venniük az ezer lakosra számított új fertőzések számának átlagát az elmúlt 14 napban. Folyamatosan figyelni fogják a települések járványadatait, és amint változik a helyzet, más forgatókönyvet léptetnek érvénybe.

Csíky Csengele a Maszolnak hangsúlyozta, szövetségük is azt kérte, hogy helyi szinten döntsenek az iskolák sorsáról, ne legyen országos, egységes szabályozás. „Mindannyian járható útnak tartjuk, de természetesen ezeknek a hátterét nagyon okosan és gyorsan ki kell dolgozni” – fogalmazott. Számos anyagi és logisztikai kérdés felmerül, amire mihamarabb megoldást kell találni, például meg kell oldani azoknak az ingázó tanulóknak a helyzetét, akiknek az otthona egy zónához, de a település, ahová iskolába jár, más zónához tartozik, említette. 

A magyar szülői szövetség vezetője úgy látja, gyakorlatilag minden tanintézmény állandóan egy készenléti állapotban kell hogy legyen annak érdekében, hogy ha a járványhelyzet megköveteli, bármikor át lehessen térni a vegyes (a szemtől szembeni és az online módszer ötvözete) vagy kizárólag online oktatásra. Ugyanakkor hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy ha úgy látja jónak, a szülő dönthessen arról, hogy nem engedi közösségbe a gyermekét.

„A Szülői Szervezetek Országos Föderációján (FNAP) keresztül folyamatban van a kérvényezése annak a szülői jognak a biztosítására, hogy a gyermeket otthon tarthassa, ha a gyermek olyan egészségügyi gondokkal küzd, vagy pedig a családban van olyan beteg vagy idős személy, aki életveszélybe kerülhet ezáltal. Ebben az esetben a gyermeknek lehetősége kell legyen arra, hogy online oktatásban részesüljön” – érvelt Csiky Csengele, aki mindezt kivitelezhetőnek látja, hiszen az online oktatás feltételei meg kell legyenek teremtve, ha az iskolák arra készülnek fel, hogy bármelyik pillanatban a „vörös” terv léphet érvénybe. 

Megkapják bérük 75 százalékát a szülők, hogyha a koronavírus-járvány miatt felfüggesztik az oktatást - jelentette ki csütörtökön Petrozsényban Ludovic Orban miniszterelnök. A kormányfő szerint - a korábbi gyakorlattól eltérően - nem országos szintű intézkedésről van szó, hisz az iskolákat is lokálisan zárják majd be ott, ahol a járványtani mutatók ezt indokolttá teszik.

Csíky Csengele kitért arra is, a legérzékenyebb korosztályhoz tartozó, elemi osztályos gyermekek iskolai felügyelete a szerdán vázolt három forgatókönyvből kettőben meg van oldva, ami segítséget jelent. A szülőknek azt üzente: türelemmel, jó ötletekkel, kreatív hozáállással igyekezzenek hozzájárulni a jelenlegi helyzethez, nem pedig követelőzéssel, hiszen a jelenlegi állapotokra senki nem volt felkészülve, és a szakemberek igyekeznek a lehető legoptimálisabb megoldást megtalálni a 2020/2021-es tanévre, összegzett. 








EZT OLVASTA MÁR?

X