Mi lehet a megszaporodott medvelátogatások oka? – szakembert kérdeztünk


-A A+

A megnövekedett állomány, a nagyobb egyedek dominanciája és az erre az időszakra jellemző, felfokozott táplálékkeresési ösztön az oka annak, hogy a téli időszakhoz közeledve egyre gyakrabban tűnnek fel medvék lakott területeken. A jelenség magyarázatáról és a lehetséges megoldásokról Hadnagy Lehel, a Szilos Vadásztársaság igazgatója nyilatkozott lapunknak.

Több alkalommal okozott riadalmat medvék megjelenése Csíkszeredában és a környező településeken az elmúlt napokban. A hargitai megyeszékhely egyik középiskolájának udvarára behatoló nagyvadat ki is kellett lőni, míg egy másik példány a város központjában tűnt fel.

A környező falvakban is gyakori vendég a Romániában fokozott védelem alatt álló vadállat. Szerdán éjszaka a Csíkszeredához tartozó Taplocán egy kutyát, Csíkszépvízen pedig négy juhot pusztított el. Minderről Hadnagy Lehel, a Szilos Vadásztársaság elnöke tájékoztatta a Maszolt. A szakembert a jelenség okairól is megkérdeztük. Hadnagy Lehel érdeklődésünkre elmondta: az egyre gyakoribbá váló medvelátogatások okai nagyon összetettek.

„A medveállomány növekvőben van, el vannak szaporodva. Bizonyított tény, hogy a szaporodó vadállomány egy idő után nem fér már el az adott élőhelyen. A kisebb, gyengébb egyedek, amelyek kiszorulnak az élőhely perifériájára, kóborolni kezdenek. A nagyobb, dominánsabb egyedek elfoglalják a legjobb élőhelyeket a hegyekben, az erdőkben” – nyilatkozta a szakember. 

Viszont a 2-3 éves, már leválasztott bocsok, főképp, ha az anyjukkal már korábban megfordultak a települések környékén és nem szereztek ezen látogatások alkalmával semmilyen negatív élményt, leválasztás után nagy valószínűséggel a lakott területek környékén maradnak. Ezáltal elkerülik nagyobb domináns fajtársaikkal való találkozást, ami adott esetben végzetes is lehet a számukra.

Hozzátette: emberi tényezők is hozzájárulnak ehhez a jelenséghez. Például a hulladékgazdálkodás megváltozása is jelentősen befolyásolja a jelenség intenzitását, hiszen míg 20 éve kevésbé dobtak el élelmiszereket az emberek, ez mára gyökeres fordulatot vett és gyakrabban találnak élelmet az állatok a szemetesekben. Ennek és az imént említett jelenségnek köszönhetően olyan helyeken is felbukkanhat a medve, ahol korábban elképzelhetetlen volt. Hadnagy Lehel kiemelte: a medve opportunista faj, kihasznál minden lehetőséget, ami által könnyen élelemhez juthat.

Elfogy az élelem a határból

Fontos tényező még, hogy az augusztus végi, szeptember eleji időszakra a mezőgazdasági parcellákról a gazdák begyűjtik a terményeket. Ezáltal az eddigi „terített asztal kezd eltűnni” – magyarázta a vadásztársaság igazgatója, így mindaddig amíg nem húzódnak vissza téli álmot aludni, szüntelenül az élelmet kutatják.

A medvék ugyan nem alszanak tökéletes téli álmot, de általában visszahúzódnak és barlangokba, vermekbe, üregekbe, inaktívan töltik el a téli időszak nagyobb részét. Ezt megelőzően van a bioritmusukban egy olyan időszak, amikor nagy zsírtömegeket kell felhalmozniuk a bundájuk alá, hogy túl át tudják vészelni a hideg, élelmiszerben szegény hónapokat.

„Ezek a medvelátogatások pont egybeesnek ezzel a periódussal. Kutatják az élelmet, nagy az élelmiszer-szükségletük ebben az időszakban” – tette hozzá Hadnagy Lehel.

Fontos megemlíteni, hogy a települések közelébe, vagy a településekre belátogató medvék anélkül kerülnek kapcsolatba az emberrel, hogy valami negatív hatás érné őket, emiatt fokozatosan elveszítik a félelmüket az emberrel szemben. Míg egy vadon élő példány nem tűri az emberi jelenlétet – menekül –, addig ezek a habituált egyedek lassan mind közelebb és közelebb engedik az embert, ami hatalmas kockázatot jelent az emberre nézve.

Mi lehet a megoldás?

A lehetséges megoldásokkal kapcsolatosan is megkérdeztük a szakembert, aki kiemelte: a medve Romániában szigorúan védett fajnak számít, ezt az európai uniós csatlakozás feltételeként az ország elfogadta. Ez lehetne másképp is, hiszen kiemelkedően nagy a medveállomány, míg egyes nyugat-európai országok néhány tucat medvét kezelnek szigorúan védettként, nálunk a megnövekedett állománynak köszönhetően a medveészlelések, károk mindennaposak. A megoldásnak kormányzati szinten kellene megszületnie.

„A problémát a minisztérium kellene észlelje és olyan integrált lépéseket kellene tennie, amelyek megkönnyítik és hatékonyabbá teszik a beavatkozásokat az állományba. Ehhez persze az eddigi törvénykezést és az evvel kapcsolatos procedúrákat radikálisan meg kellene változtatni. Le kellene szögezni, milyen körülmények között kik és hogyan kezeljék a problémás egyedeket, és főként azt, hogy a kezelésükkel járó költségeket ki fogja felvállalni, megtéríteni. Legyenek meghatározott procedúrák” – fogalmazott Hadnagy Lehel. 

Fontos, hogy központi szinten ezt fogadják el problémának és törvényileg is engedjék a gyors és hatékony beavatkozásokat helyi szinten. Van ugyan elfogadott medvestratégia, de mindmáig nem ültették még a gyakorlatba. A minisztérium sajnos homokba dugja a fejét – véli a szakember.

„A medvekérdés még néhány hétig lesz újra hangsúlyos téma Csíkszéken, aztán elcsitul mindaddig, amíg jövő tavasszal meg nem történnek újra az első károkozások" – zárta mondandóját. 








EZT OLVASTA MÁR?

X