Háromszéken közel tízezer diák kezdi a tanévet „sárga forgatókönyv” szerint


-A A+

Kovászna megye óvodáinak és iskoláinak többségében a „zöld forgatókönyv” szerint kezdődik a tanév, azaz a diákok bejárhatnak az iskolába és egy váltásban tanulnak ám 11 településen az átlagnál magasabb koronavírus fertőzöttség miatt a „sárga forgatókönyv” érvényesül.

Ez összesen 84 óvoda és iskola 9720 tanulóját érinti, akik közül 2000 iskolás úgynevezett hibrid módszerrel kényszerül tanulni, vagyis az osztály fele bejár iskolába a másik fele otthonról, interneten követi a tanórát és hetente-kéthetente váltják egymást. A „sárga” településeken is bejárnak az óvodások, elemi osztályos kisdiákok, illetve a végzős osztályok vagyis az ötödikesek, nyolcadikosok és tizenkettedikesek, közölte Kiss Imre.

A főtanfelügyelő szerint Kovászna megye 45 közigazgatási egységében összesen 303 óvoda és iskola épületben kezdődik hétfőn a tanítás ami 1669 osztályt jelent ahová 31.500 tanulót várnak, amiből 6000-en óvodások. Ezek közül 34 közigazgatási egységben a „zöld forgatókönyv” érvényesül és 11 közigazgatási egységben – Kézdivásárhelyen, Bodzafordulón, Torján, Kézdiszentkereszten, Lemhényben, Gelencén, Gidófalván, Maksán, Kökösben, Dobollón és Szitabodzán – a „sárga forgatókönyv” szerint kell tanítani, az osztályok felét távoktatásban másik felét pedig a tanintézményben.

Ugyanakkor 11 iskolában elegendő tanterem hiányában két váltásban kénytelenek oktatni, ilyenek a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum és a Constantin Brâncuși szakiskola valamint a zágonbárkányi, székelyszáldobosi, kökösi, bölönpataki, szitabodzai, hídvégi, oltszemi, árapataki és magyarhermányi iskolákban délután járnak a diákok, mondta Kiss Imre.

„Nem vagyunk színészek”, mondják a filmezést elutasító tanárok

A háromszéki iskolákban eddig 512 osztályban sikerült felszerelni az online oktatáshoz szükséges eszközöket, azaz webkamerákat, mikrofonokat és okostáblákat és zajlanak a beruházások, hogy minden osztályteremből lehessen interneten is közvetíteni a tanórákat, mondta Kiss Imre. A háromszéki főtanfelügyelő szerint az majd jövő héten derül ki, hogy a gyakorlatban miként tudják használni ezeket az eszközöket. Rámutatott: több kérdést is felvet a tanórák internetes közvetítése, hiszen az adatvédelmi (GDPR) rendelkezéseket is sérthet ezért ehhez írásos beleegyezés szükséges a pedagógustól és szülőktől is.

„Nem vagyunk színészek”, így panaszkodott több háromszéki pedagógus is, mondta Kiss Imre, aki szerint többen jelezték, hogy kényelmetlenül érzik magukat, ha filmezik tanítás közben. A főtanfelügyelő szerint aggasztó az is, hogy nincs garancia arra, hogy az interneten közvetített tanórát csak az érintett diákok nézik meg, hiszen a közvetítés könnyen rögzíthető és megosztható a közösségi oldalakon. Hozzátette: az oktatási minisztérium jelezte, hogy a felmerült adatvédelmi aggályokat hamarosan törvénnyel kívánják rendezni.

Tanintézmények egészségügyi és tűzvédelmi engedély nélkül

Kovászna megye 303 óvoda és iskola épületéből 21 tanintézménynek nincs egészségügyi és 54 épületnek nincs tűzvédelmi engedélye, számolt be Kiss Imre. A főtanfelügyelő szerint ezen engedélyek hiánya nem jelenti azt, hogy az érintett iskolák diákjai veszélyben lennének, mindössze az épület állapota vagy a közszolgáltatások minősége miatt nem kaphatnak hatósági engedélyt.

Magyarázata szerint az egészségügyi engedélyek hiányának többsége azért van, mert az adott településen lévő vezetékes víz nem iható, így az iskola nem kaphatott engedélyt a közegészségügyi igazgatóságtól. Van helyzet, hogy az iskola vagy óvoda épületében nem sikerült mosdót és vécét berendezni ám kormánytámogatásból konténert helyeztek el a tanintézet épülete mellé, ám ezek átvétele még nem történt meg az építőtől. Ami a tűzvédelmi engedélyek hiányát illeti ennek magyarázata, hogy olyan régi, esetenként műemlék épületekről van szó ahol újra kellene méretezni az ajtókat vagy tűzlépcsőket kellene építeni az ingatlan oldalára de arra egyrészt nincs pénze az önkormányzatnak vagy nem is lehet ilyen beavatkozásokat elvégezni az épületen.








EZT OLVASTA MÁR?

X