Rekordszámú új koronavírus-fertőzött Háromszéken – egy beteg megszökött a kórházból


-A A+

"A járvány kezdete óta egy nap alatt még nem azonosítottak annyi koronavírus-fertőzöttet Háromszéken, mint az elmúlt 24 órában. A Kovászna megyei prefektúra szerdai tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 51 új esetet jegyeztek. A gyógyultak száma továbbra is alacsonyabb az új megbetegedésekénél.

András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerdai, online sajtótájékoztatón kifejtette: a fertőzések növekvő száma nem egyértelműen tulajdonítható az iskolakezdésnek, hiszen jelenleg a sepsiszentgyörgyi kórházban egyetlen beteg gyereket sem kezelnek. Véleménye szerint rendkívül elterjedt a közösségen belüli fertőzés. Akinek súlyos vagy közepes tünetekkel jár a fertőzés az kórházba kerül, ám akinek szervezete könnyebben megbirkózik a fertőzéssel, és enyhe tünetei vannak vagy nincsenek tünetei, az kevésbé kerül az egészségügyi hatóságok látókörébe, ám megfertőz másokat.

„Előbb-utóbb mindenkit elér a fertőzés”

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint a koronavírus itt van köztünk, meg kell tanulni vele élni. „Nem az a kérdés, hogy megfertőződünk-e, mert előbb-utóbb legtöbben átesnek a fertőzésen, inkább az a tét, hogy minél később kapjuk el a fertőzést annál jobb” – fejtette ki András Nagy Róbert.

Magyarázata szerint a koronavírus-fertőzöttek kezelése egyre jobban kristályosodik, folyamatosan jelennek meg új módszerek, amelyek által javul az érintettek ellátása, eközben az orvosoknak is több lesz a tapasztalata – ezek mind hozzájárulnak a kezelés eredményének javulásához. Ahhoz, hogy minél később érjen el bennünket a fertőzés, arra van szükség, hogy tartsák be az óvintézkedéseket – maszkviselést, távolságtartást és kézmosást –, hívta fel a figyelmet.

A tesztelést ki kellene terjeszteni a diákokra és tanárokra

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató rámutatott: elkerülhetetlen volt, hogy az iskolákban és óvodákban megjelennek a fertőzéses esetek. „Én a tanév folytatása mellett vagyok, ám ha azt szeretnék, hogy nyitva maradjanak a tanintézetek, meg kell hozni azt a döntést, hogy a koronavírus-tesztelést kiterjesztik a diákokra és tanárokra” – fogalmazott András Nagy Róbert.

Mint ismert, a jelenlegi szabályok szerint ha egy diákról vagy tanárról kiderül, hogy fertőzött, az egész osztályban-, több fertőzés esetén az egész iskolában két hétre felfüggesztik a hagyományos oktatást, és online folytatják a tanulást. Ha viszont tesztelnék az érintett gyerekeket és tanárokat, akkor folytathatnák a hagyományos tanulást azok, akiknek negatív lett a koronavírus tesztje.

Megszökött egy fertőzött a sepsiszentgyörgyi kórházból

Jelenleg 42 koronavírus fertőzéssel igazolt és 4 fertőzésgyanús esetet kezelnek a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban, számolt be András Nagy Róbert. Eeek között egyetlen gyerek sincs. A legtöbb beteget – szám szerint 31-et – a járványosztályon ápolnak, a sebészeten 8 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, ezek közül hatan daganatos betegségben szenvednek, és ketten ortopédiai műtétre szorulnak.

Az intenzív terápiás osztályon 3 fertőzött fekszik kritikus állapotban. A sepsiszentgyörgyi kórházban egyébként egy időben 5 koronavírus-fertőzöttet tudnak kezelni az intenzív osztályon, szükség esetén további kettővel tudják bővíteni a kritikus állapotban lévők intenzív ellátásának számát, illetve 14 hely van az intenzíven a más jellegű betegek ellátására. Az elmúlt egy hét alatt 38 személyt engedtek haza gyógyultan és 4 elhalálozás történt koronavírus fertőzésnek tulajdoníthatóan.

Rosu Mátyás, a kórház orvosigazgatója arról számolt be, hogy a járványosztályon fekszik egy koronavírus-fertőzött férfi, akinek enyhe tünetei vannak, ám veseelégtelenségben szenved, ezért heti három alakalommal dialízisre szorul. Őt kénytelenek bent tartani, mivel Kovászna megyében nincs más dialízisközpont, ahol el tudnák végezni ezt az eljárást.

Az orvosigazgató elmondta, ez a férfi beutalását követően megszökött a kórházból, és a rendőrségnek kellett felkutatnia és visszavinnie. Az érintett továbbra is ellenséges az egészségügyi személyzettel, és nem akar a kórházban maradni. Rosu Mátyás megjegyezte: gyakran szembesülnek olyan esetekkel, amikor a fertőzöttek nehezen fogadják el az ellátásuk szabályait.

András Nagy Róbert hozzátette: a kórház nem börtön, így nem tudják megakadályozni, hogy valaki elszökjön onnan, kevés eszközük van a kórházba maradásra kényszerítésére. Ahogyan történt a megszökött férfi esetében is, a hatóságok feladata, hogy betartassák az érvényben lévő járványügyi szabályokat, visszavezessék és ottmaradásra bírják az érintetteket.








EZT OLVASTA MÁR?

X