Iohannis: nem akarok szükségállapotot, de viseljünk maszkot az utcán is


-A A+

Nincs szándékában szükségállapotot hirdetni az államfőnek, de ajánlja mindenkinek, hogy viseljen maszkot, „amikor kilép az utcára”. Klaus Iohannis elnök az Országos Közegészségügyi Igazgatóságon (INSP) tett pénteki látogatása után nyilatkozott a sajtónak.

Az elnök a koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt látogatott az INSP-hez, és mint mondta, „elégedett a látottakkal”. A közegészségügyi hatóság szakembereivel folytatott beszélgetés után Klaus Iohannis kifejtette, hogy egyelőre nem jön szóba a december 6-i parlamenti választások elhalasztása, és az iskolai oktatás felfügesztésével, pontosabban az online oktatásra való áttéréssel sem „kell túlzásokba esni”. Szerinte ott kell ezt a korlátozást alkalmazni, ahol nincs már más megoldás. 

„Nem áll szándékomban szükségállapotot hirdetni, de nagyobb elővigyázatosságra és felelősségteljesebb viselkedésre intek mindenki” – fogalmazott Klaus Iohannis, hozzátéve, hogy a hatóságok is mindent megtesznek azért, hogy elkerüljük a tavaszi szükségállapottal járó kellemetlenségeket, mint amilyen a kijárási tilalom volt. 

 

„Nem kell szükségállapotot hirdetni ahhoz, hogy maszkot hordjunk. Arra kérek mindenkit, hogy viseljenek maszkot, akár az utcán is, tartsák be az előírt bizonsági távolságot, rendszeresen használják a fertőtlenítőket. Sőt ha lehet, mindenki viseljen maszkot amikor kilép a házból. Ezt vegyék ajánlásnak" – mondta az elnök.

Iohannis ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy nem kell betiltani a tömegrendezvényeket, legfeljebb korlátozni a résztvevők létszámát, illetve fokozattan kell figyelni az óvintézkedések betartására. Az állmnak célja, hogy megelőzze a kórházak túlterheltségét – tette hozzá.








EZT OLVASTA MÁR?

X