Nem tetszik az ortodox egyháznak, hogy lemondták a iași-i zarándoklatot


-A A+

Aránytalan diszkriminációnak nevezte az ortodox egyház az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) határozatát, amellyel betiltotta a vallásos zarándoklatokat, s a döntés felülvizsgálatára, az egyház és az állam felelős együttműködésére szólította fel pénteken a hatóságokat.

Dániel pátriárka azt követően tette közzé állásfoglalását, hogy hatósági tiltás miatt a iași-i érsekség előző nap lemondta az ortodox egyház legnagyobb tömegrendezvényének számító egyhetes Szent Paraschiva (Szent Piroska) zarándoklatát, a döntés ellen azonban pénteken hívek százai vonultak ki tüntetni az érsekség elé. Mint ismert, a CNSU elrendelte, hogy az egyházi ünnepségeken nem vehetnek részt más településekről érkező hívek.

Huszváros (Husi) ortodox püspöke azzal lázította híveit, hogy az állam „sértő korlátozásaival” megkérdőjelezi az egyház jogát a közéleti jelenléthez, megpróbálja „megfojtani”, de „ne képzeljék a lockdown apostolai, hogy valaha is karanténba zárhatják Szent Paraschivát”.

A pátriárka pénteki közleményében teljes együttérzéséről biztosította az ereklyéknél imádkozni óhajtó híveit, és úgy vélekedett, a zarándoklatot biztonságosan meg lehet tartani az érvényes egészségügyi előírások – maszkviselés, másfél méteres távolság – betartása közepette.

Más években hívek tízezrei tolongtak napokon keresztül a jászvásári székesegyház körül, hogy megérinthessék és megcsókolhassák az országrész védelmezőjeként tisztelt szent ereklyéit. Az idei zarándoklatot azt követően mondta le a jászvásári érsekség, hogy a hatósági tiltás dacára már hét elejétől kezdve hívők százai torlódtak össze a templom előtt, hogy imádkozhassanak Szent Paraschiva ereklyéi előtt.

Idén a járvány miatt a római katolikus egyház is zarándoklat nélkül tartotta meg a csíksomlyói pünkösdszombati búcsút, amelyen az utóbbi évtizedekben hívek százezrei vettek részt.








EZT OLVASTA MÁR?

X