Ráduly Róbert: közel a „vörös kódhoz” Csíkszereda


-A A+

A koronavírus-járvány terjedése, az esetszámok folyamatos növekedése a vörös besorolás felé „taszítják” Csíkszeredát, de Hargita megye egészét tekintve sem túl rózsás a helyzet. Ráduly Róbert leköszönő csíkszeredai polgármester a városi katasztrófavédelmi bizottság hétfői ülését követően értékelte a kialakult helyzetet.

A helyhatósági választásokat követően „új lendületet” kapott a koronavírus terjedése Hargita megyében – jelentette ki a hétfői sajtóeseményen Ráduly Róbert. A konkrét számadatokkal kapcsolatosan elmondta: míg a választásokat megelőző két hétben összesen 146 esetet regisztráltak, a választásoktól október 11-éig eltelt 14 napban 401 esetet vettek nyilvántartásba. 

„Mondhatjuk azt, hogy az utóbbi két hétben hetente megduplázódott az esetszám. Az választás előtt 77, az utána következőn 134, azt követően pedig 267 esetet regisztráltak egy hét alatt” – részletezte a városvezető.

Mint Ráduly Róbert rámutatott, Hargita megyében jelenleg 1,25 az ezer lakosra jutó esetszám az elmúlt két hetes időszakot figyelembe véve, ami már „egészen közel van” az 1,5-höz, amely elérése újabb intézkedéseket von maga után. A legfrissebb adatok szerint ugyanakkor Csíkszeredában ez a mutató jelenleg 2,53.

Az elöljáró szerint ez azt jelenti, hogy kézzelfogható közelségbe került a megyeszékhelyen a vörös forgatókönyv szerinti besorolás és kötelező online oktatás. Ráduly Róbert szerint a következő 3-4 napban el fogja érni Csíkszereda az említett határt, amely „komoly intézkedéssorozatot vetít előre”. A polgármester hangsúlyozta, további pontosításokra szorulnak a megyei katasztrófavédelmi bizottság elmúlt héten meghozott korlátozó intézkedései, ez a testület hétfőre tervezett ülésén meg is történhet.

Ráduly Róbert szerint Csíkszeredában elengedhetetlenül szükséges volna felszerelni a Hargita Megyei Vérközpont intézményét vérplazma-vevő készülékkel.

„Most már akkora az esetszám, annyian gyógyultak ki az elmúlt napokban, hogy megvan az a potenciális kör, amely indokolttá teszi, hogy itt is legyen lehetőség vérplazma levételére. Úgy tűnik, jelenleg ez a legkomolyabb ellenszer a súlyos eseteknél, amelyek száma az esetszámokkal együtt növekedni fog” – szögezte le a polgármester.

Hozzátette: emellett továbbra is szorgalmazza az influenza elleni széleskörű oltást. Ráduly Róbert szerint a következő időszak legnagyobb kihívása a kórházak túltelítettsége lesz.








EZT OLVASTA MÁR?

X