Megszavazta a parlament, hogy kockázati pótlékot kapjanak a tanügyi alkalmazottak


-A A+

FRISSÍTVE - Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely szerint a tanügyi alkalmazottak is részesülnek a koronavírus-járvány miatt megítélt kockázati pótlékból. A jogszabályt 158 támogató, egy ellenszavazattal, 77 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.

A törvénytervezet értelmében a 2020-2021-es tanév elejétől, szükségállapot és veszélyhelyzet ideje alatt a közoktatásban, illetve a felsőoktatásban dolgozó tanszemélyzet havi 2000 lejes, míg a kisegítő tanszemélyzet és a nem oktatói besorolású személyzet havi 1500 lejes kockázati pótlékot kap, amely után nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni.

A pótlék csak azokra a munkanapokra jár, amelyeken a pedagógusok az iskolában, a gyermekek jelentétében tartottak órákat. A juttatás összegét, illetve a jogosultak listáját a tanintézmények igazgatói állapítják meg, illetve állítják össze, és továbbítják a megyei tanfelügyelőségnek.

A tervezet vitáján korábban Alfred Simonis szociáldemokrata párti (PSD-s) képviselő rámutatott, a javaslatot pártja kezdeményezte, hogy segítse a tanárokat, akik többek között védőmaszkot, fertőtlenítőszert és az online oktatáshoz való kellékeket vásárolhatnak a pénzből. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, Florin Roman azonban bírálta a PSD-t, hangsúlyozva, hogy újabb bónuszt ajánlanak fel, anélkül azonban, hogy megjelölnék a finanszírozási forrást.

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről. Ez azt jelenti, hogy a törvény hatályba lép, ha az államfő kihirdeti. Előtte azonban a kormány megtámadhatja az alkotmánybíróságon, illetve Klaus Iohannisnak is jogában áll visszaküldeni a jogszabályt a parlamentbe.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X