Kolozsvári orvosis diákok is részt vesznek a koronavírus elleni harcban


-A A+

Önkéntes munkát vállalnak a COVID-19 elleni küzdelemben a Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) keretében a kolozsvári Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjai, akik ezzel párhuzamosan vérplazmaadási kampányt is szerveznek az új koronavírussal fertőzött páciensek kezelése érdekében. 

„A kolozsvári Iuliu Haţieganu Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjai két kezdeményezésben is részt vesznek. A leendő orvosok csatlakoztak a Kolozs megyei DSP keretében tevékenykedő önkéntes csapathoz, de ezzel párhuzamosan plazmaadási kampányt is szerveznek a válságos állapotban levő koronavírusos páciensek kezelésére” – tájékoztatott csütörtökön az egyetem. 

Naponta megközelítőleg 120 diák dolgozik, többek között segítséget nyújtanak a járványtani vizsgálatokban és a karanténkötelezettséget elrendelő eljárás folyamatában. 

Az Adj plazmát, légy hős! elnevezésű kampány a kolozsvári regionális vértranszfúziós központ támogatásával zajlik. A kampány keretében november 2-a és 6-a között 7.30 és 13.30 között véradásra várnak a központban minden COVID-19-ből kigyógyult személyt, akinek egészségi állapota ezt lehetővé teszi, és segíteni akar a súlyos állapotban levő pácienseken.

(Címlapi illusztráció forrása: pixabay.com)








EZT OLVASTA MÁR?

X