Fontolgatják az utcai maszkviselés elrendelését minden megyében, ahol 1,5 ezreléknél nagyobb a fertőzöttségi ráta


-A A+

Mérlegelni fogja hétfői ülésén az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a kültéri maszkviselés kötelezővé tételét minden olyan megyében, ahol a koronavírus-fertőzöttségi ráta meghaladja az 1,5 ezreléket az utóbbi 14 napban – jelentette ki Ludovic Orban.

A miniszterelnök azt mondta, hétfőn 19 órától ül össze ismét a CNSU, az ülés napirendjén a járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékének frissítése és egyéb intézkedések szerepelnek. „A CNSU ugyanakkor tárgyalni fog a kültéri maszkviselés kötelezővé tételéről minden olyan megyében, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja az 1,5 ezreléket" – fogalmazott.

Orban hozzátette, a javaslat a CNSU-tól származik, ahhoz, hogy gyakorlatba ültessék, kormányhatározatba kell majd foglalni, amire vélhetően a csütörtöki kormányülésen kerül sor.

A kormányfő elmondta még, hogy részt vett hétfőn a prefektusokkal, illetve a járvány kezelésében illetékes más intézmények vezetőivel tartott távértekezleten. Ezen ismét kérte az intenzív terápiás ágyak számának növelését, valamint a megyei közegészségügyi igazgatóságok munkájának gördülékenyebbé tételét főleg a járványügyi kivizsgálások tekintetében, hogy a fertőzés igazolását követő 24 órában tudják elrendelni a fertőzött kontaktjainak karanténba helyezését.

Emellett „határozottabb döntéshozatalt" követelt a miniszterelnök azoknak a településeknek a vesztegzár alá vonását illetően, amelyeken a fertőzöttségi ráta jelentősen meghaladja a 3 ezreléket.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agerpres)
EZT OLVASTA MÁR?

X