Kézdin fiatalON: az ifjúságot megcélozó felmérést készítenek a céhes városban


-A A+

A Kézidvásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ) online konzultációt kezdeményezett a céhes városban, amelynek célja, hogy a fiataloknak – akik a 14-35 éves korosztályba tartoznak és Kézdivásárhely az életterük – kérjék ki a véleményét jelenlegi helyzetükről, megelégedettségükről, jövőképükről.

A fiataloknak – akiknek a város a lakhelyük, vagy a napjuk nagy részét ott töltik  tanulás, munka, szórakozás céljából – szóló kutatás hozzásegíti a várost ahhoz, hogy átfogó ifjúsági stratégiát alkosson meg, amely szerves részét képezi a város fejlesztési stratégiájának, osztotta meg a Maszollal Szöllősi Tamás, a KVISZ elnöke.

„Ifjúsági vezetőként nap mint nap elvárás tőlem és a szervezettől is, hogy ismerjük, tudjuk és legfőképpen értsük a fiatalok problémáit és igényeit. Emellett szeptember folyamán Bokor Tibor polgármesterrel egyezményt írtuk alá, miszerint elkészítjük Kézdivásárhely Ifjúsági Stratégiáját, amely szerves részét képezi majd a városfejlesztési stratégiának. Ezért döntöttünk úgy a KVISZ-szel, hogy átfogó konzultációt indítunk, hogy felmérhessük az igényeket, széles körben kérdezzük meg a kézdivásárhelyi fiatalokat, hogy hogyan látják mai helyzetüket, mik a vízióik, hogy viszonyulnak a városhoz és mi az, amire szükségük van, milyen igényeik vannak, és mivel tudnak ők is hozzájárulni, hogy Kézdivásárhelyen igazán jó legyen fiatalként élni” – mondta Szöllősi Tamás.

A szakemberek segítségével összeállított kérdőív kitér az egyes életszakaszokra, szórakozásra, oktatásra, munkára, valamit az elvándorlási kérdésekre is, mindenre, ami az érintett korosztály mindennapjait és jövőjét meghatározza.

“Több hasonló kutatást néztünk végig, elemezve, hogy ki, hogyan csinálta, majd ezeket összegyűjtve specifikáltuk a városra nézve. Mivel a Vigadó Művelődési Ház tevékenységébe tartozik a fiatalok nevelése, útjaik egyengetése, első körben közösen beszéltük át, együtt néztük meg, mi az, ami városunk szempontjából releváns. Utána György Botond humorista barátunkat kértünk meg, aki civilben szociológus, hogy segítsen minket ebben a kérdésben szakértői véleménnyel. Az ő iránymutatása útján alakítottuk a kérdéseket és állítottuk össze a végső kérdőívet” – fűzte hozza Szöllősi.

A szervezet szeretné, ha minél több fiatal kitöltené a kérdőívet, ezért is érhető el – magyarul ide kattintva és románul pedig ide kattintva – egész november folyamán. Az eredmények összesítése és feldolgozása  decemberen kezdődik, az új év elején, januárban gyorsjelentéssel már tudnak szolgálni az összesítésről.

„Ahhoz, hogy Kézdivásárhely igazán trendi, fiatalos város legyen, ahol jó fiatalnak lenni, szükséges, hogy ezt a generációt arra ösztönözzük, mondják el véleményüket az őket érintő témákban, legyenek részesei az ifjúsági élet alakításának. Ezért arra kérünk mindenkit, hogy töltse ki a kérdőívet, őszintén mondja el véleményét és igényeit” – tette hozzá a projekt vezetője.








EZT OLVASTA MÁR?

X