Nyitva marad az ország legnagyobb piaca


-A A+

Orban fogadkozása ellenére az Obor esetében mégsem alkalmazzák a zárt piacokra vonatkozó, országos érvényű korlátozást.

Hétfőn is kinyit nem csak Bukarest, hanem az egész ország legnagyobb piaca, az Obor. Ezt egy Facebook bejegyzésben jelentette be Radu Mihaiu, a főváros 2. kerületének frissen megválasztott USR-s polgármestere. Az elöljáró szerint a 26 ezer négyzetméteres piacot azért nem kell bezárni, mivel „az elmúlt napokban bevezetett intézkedések szabadabb és rendezettebb közlekedési útvonalakat biztosítottak, távolságtartást és megfelelő biztonságot”.

Radu Mihaiu állítása szerint a piacot vasárnap megtekintette Oana Nicolescu, a fővárosi közegészségügyi igazgatóság vezetője, s elégedett volt az ott tapasztaltakkal. Traian Berbeceanu prefektus szintén támogatja a piac működésének fenntartását.

A döntés, azon túl, hogy ellentmond a hétfőn életbe lépő járványmegelőző intézkedéseknek, azért is meglepő, mert csütörtökön maga Ludovic Orban szögezte le, igen határozott, hogy az Obor nem lehet kivétel a korlátozások alól. „Az Obor piac be fog zárni. N alkalommal voltak ott ellenőrzések, minden alkalommal ugyanazt tapasztalták. Nem hiszem, hogy 20 százalék betartotta volna a szabályokat, a maszkviselést, a távolságtartást” – nyilatkozta a kormányfő a Digi24 televíziónak.

A színfalak mögött Orban valószínűleg már rábólintott az Obor nyitvatartására, főleg amiatt, hogy rengeteg kritika érte a kistermelőket megnyomorító, a piacok bezárását elrendelő döntés miatt.

(Nyitókép:piataoborbucuresti.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X