Belgiumban kezelik a betegeit a tűzből menteni próbáló sérült orvost


-A A+

A hadsereg repülőgépével egy belgiumi katonai kórházba szállították vasárnap azt az orvost, aki a tíz emberéletet követelő szombat esti kórhtűzben sérült meg, amikor menteni próbálta az intenzív terápián ápolt koronavírusos betegeit.

A 48 éves Cătălin Ion Denciu volt ügyeletben a Piatra Neamț-i (karácsonkői) megyei kórház intenzív osztályán szombat este, amikor a koronavírusos betegekkel teli intenzív osztályon tűz ütött ki. A részleg két kórtermének egyike teljesen leégett, a másikból sikerült levinni az ágyakat a sürgősségire. Médiajelentések szerint Denciu a lángokban álló kórteremből is megpróbálta menteni betegeit, de nem járt sikerrel és testének mintegy 40 százalékán szenvedett égési sérüléseket.

A román média az égési sérüléseket szenvedett orvos Belgiumba szállítása kapcsán felidézte azt a 2015-ös bukaresti tragédiát, amikor a bukaresti Colectiv-klubban ütött ki tűz egy rockkoncert közben. Az akkori 64 áldozat többsége hetekkel később, kórházi fertőzések miatt halt meg. A hozzátartozók az egészségügyi hatóságokat hibáztatták, amiért elutasították a felajánlott külföldi segítséget, mert nem akarták elismerni, hogy a romániai kórházakban nem tudnak a súlyos égési sérültek számára megfelelő steril környezetet biztosítani.

Medicul rănit la Piatra Neamț, transportat în Belgia Medicul de la Spitalul Județean Piatra Neamț rănit în incendiul...

Közzétette: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro – 2020. november 15., vasárnap

 

A Piatra Neamț-i kórháztűz ügyében alakult válságstáb üléséről vasárnap hajnalban távozó Ludovic Orban miniszterelnök szerint még nem ismeretesek a tűz okai, meg kell várni a szakértői vizsgálat eredményét. Ugyanakkor hozzátette: annyit tudni, hogy az egyre terjedő koronavírus-járvány miatt a napokban bővítési munkálatok zajlottak a kórház intenzív osztályán.

A román média azt is kiderítette, hogy a megyei kórházban nem kevesebb mint nyolc igazgató váltotta egymást az utóbbi évben. Legutóbb azt követően mondott le az igazgató, hogy a sajtó megírta: órákig kell várakozniuk a Covid-gyanús betegeknek a hidegben a kórház előtt, amíg sorra kerülnek, hogy megvizsgálják őket.

(Nyitókép: Katonai repülővel szállították el a sérült orvost | Forrás: MAPN Facebook-oldal)
EZT OLVASTA MÁR?

X