Kórháztűz Piatra Neamţon: engedély nélkül végeztek átalakításokat a tragédia napján


-A A+

 

A Piatra Neamţ-i kórházban a baleset napján hatósági engedély nélkül végeztek átalakításokat - erősítette meg vasárnap késő esti közleményében a Neamţ Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP).

Az intézmény tájékoztatása szerint a COVID-19-betegeket ellátó intenzív osztály kapacitásának növelése érdekében a második emelet funkcionális útvonalait falépítéssel módosították a kórházban. Ide kerültek volna két, egyenként nyolcágyas kórterembe a koronavírussal fertőzött páciensek, akiket a harmadik emeleten kezeltek.

Ezekhez a módosításokhoz a kórház nem kérte az egészségügyi Igazgatóság jóváhagyását. „Az intenzív osztály átalakítását és a betegek átköltöztetését a harmadikról a második emeletre, jóváhagyás nélkül, november 14-én hajtották végre. A Neamţ Megyei Sürgősségi Kórház, vagy bármely ágyakkal rendelkező egészségügyi egység köteles a szerkezet, vagy a funkcionális útvonalak bármilyen módosítását megelőzően kérni és megszerezni a megyei egészségügyi Igazgatóság jóváhagyását"- szögezi le közleményében a DSP.

Az intézmény ezzel megerősítette Gheorghe Lazăr prefektus vasárnap reggeli nyilatkozatát, miszerint a kórház intenzív osztályán módosításokat hajtottak végre anélkül, hogy jóváhagyást kértek vagy tájékoztatták volna a DSP-t. Ezt vasárnap cáfolta az egészségügyi intézmény. Közleményük szerint az intenzív osztály rendelkezett a DSP jóváhagyásával, a bővítés érdekében végrehajtott módosításokat pedig nem ott végezték, ahol a tűzvész kiütött.

Az ISCIR jóváhagyására is szükség lett volna

Ludovic Orban miniszterelnök vasárnap este szintén azt nyilatkozta, hogy a Piatra Neamţ-i megyei kórházban az egészségügyi igazgatóság, illetve a kazánok, nyomástartó edények és emelőberendezések ellenőrzésével foglalkozó állami felügyelet (ISCIR) jóváhagyása nélkül végeztek építési munkálatokat.

A beavatkozásokat irányító országos központ Ciolpani-ban összehívott gyűlésén a kormányfő azt mondta: maga a kórház menedzsere tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy a kórházban, ahol a tragikus tűzeset történt, építkezési munkálatokat végeztek. „Munkálatokat végeztek, és egyértelmű, hogy semmiféle engedélyük nem volt sem a DSP-től, sem az ISCIR-től, ez köztudott” – fogalmazott Orban.

Azt is közölte, a berendezéseket nem a közegészségügyi igazgatóságok, és nem is a katasztrófavédelmi hatóságok ellenőrzik, hanem a kazánok, nyomástartó edények és emelőberendezések ellenőrzésével foglalkozó állami felügyelet (ISCIR), ha 25 milliméteresnél nagyobb átmérőjű csövekről van szó. Az oxigéntöltő állomások állapotát szintén rendszeresen meg kell vizsgálni és működésüket jóváhagyni - szögezte le a kormányfő.

Elpolitizálódott az ügy

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a Facebookon tett közzé több dokumentumot, ezzel a kísérő szöveggel: „Elég a liberálisok közönséges manipulációjából és hazudozásából! Íme a DSP engedélyei és jóváhagyása, amely igazolja, hogy a Neamţ megyei kórház második és harmadik emeleti intenzív osztálya törvényesen működött. Orban és Neamţ megye prefektusa vessen véget a hazudozásoknak, azok iránti kegyeletből, akik meghaltak ott!” - olvasható Ciolacu bejegyzésében.

Manipularea ordinară și minciuna peneliștilor trebuie să ia sfârșit! Iată avizele și autorizația DSP care demonstrează...

Közzétette: Marcel Ciolacu – 2020. november 15., vasárnap

Csakhogy a PSD elnöke által bemutatott engedélyek nem a szombati napon végrehajtott átalakításokra, hanem korábbi beavatkozásokra vonatkoztak. Marcel Ciolacu állásfoglalásának hátterében az áll, hogy a kórház menedzsere a PSD tagja és a Neamț megyei önkormányzatot is szociáldemokrata politikus vezeti. A pártelnök ezért megpróbálja elejét venni a PSD-re irányuló esetleges támadásoknak.








EZT OLVASTA MÁR?

X