Iohannis: alapjaiban kell újragondolni a romániai egészségügyi rendszert


-A A+

Alapjaiban kell újragondolni a romániai egészségügyi rendszert - jelentette ki kedd esti sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis.

Az államfő részvétet nyilvánított a Piatra Neamţ-i kórháztűzben elhunyt emberek családtagjainak, és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek. A páciensek életét mentő orvosról is említést tett: „Tiszteletem és elismerésem a fiatal orvosnak, Cătălin Denciunak, aki saját életét kockáztatta, hogy mások életét megmentse” – fogalmazott.

Iohannis azt mondta: a romániai egészségügyi rendszert alapjaiban kell újragondolni. „Az alulfinanszírozás és a közpénzek helytelen felhasználása a kórházakban, a korszerűsítés hiánya, a régióra jellemző korrupció, amelynek nyilvánosságra hozatalától nem kell ódzkodnunk, az inkompetencia és nemtörődömség felőrölték az egészségügyi rendszerünket, és arra késztették fiatal végzettjeinket és jó szakembereinket, hogy elmenjenek külföldre. Ennek az amúgy is túlterhelt rendszernek március óta még az új koronavírussal is meg kell birkóznia” – fogalmazott az elnök, aki szerint csak valódi reformok révén lehet kiküszöbölni a rendszer strukturális hibáit.

Úgy vélekedett: a változást azok a politikusok akadályoztatják, akik a régi szokások rabjai, és akik kimerítették az ország erőforrásait. Beszélt egy 'morális vétkesről' is, aki 'a parlamentben hónapról hónapra blokkolta a kormányt és arra kérte az embereket, hogy a járvány kellős közepén tekintsenek el a szabályoktól'.

Iohannis szerint a PSD helyi vezetői Piatra Neamţ-on kedvük szerint váltogatták a kórházigazgatókat, nem működtek együtt a közegészségügyi igazgatósággal, az egészségügyi minisztérium szakembereivel, nem utalták ki a szükséges forrásokat, ehelyett „improvizációkhoz” folyamodtak, amelyek emberáldozatokat követeltek. „Ez nem folyhat így tovább” – jelentette ki az államfő. Hozzátette: Romániának mélyreható reformokra van szüksége, és ezt csak erős parlamenti többséggel lehet elérni.

Iohannis ugyanakkor bejelentette, hogy szerdán a Cotroceni-palotában megbeszélést hívnak össze az intenzív terápiás osztályok felszerelésének és a kórházak elektromos hálózatának ügyében.








EZT OLVASTA MÁR?

X