Európai Ifjúsági Falu címre esélyes a Bihar megyei Szalacs


-A A+

A sokszínű és az egész környéken népszerű ifjúsági programok Szalacs hírnevét öregbítik, és ennek a fiatalos lendületnek az egyik elismerése lehet az Európai Ifjúsági Falu cím elnyerése, amelyre esélyesként pályázott az Észak-Bihar megyei település. 

Szalacson odafigyelnek a fiatalokra, ennek pedig hosszú távon megvannak az eredményei: összetartó közösség alakult ki, és annak ellenére, hogy a közeli városok és egyetemi városok elszipkázzák a tehetséges ifjakat a településről, mindig vannak, akik maradnak és odaadó munkát végeznek közösségükért, illetve akik visszatérnek és kamatoztatják a máshol gyűjtött tapasztalataikat – mondta Horváth Béla polgármester, aki immár harmadik mandátumát kezdte meg az Ottományból és Szalacsból álló község élén. 2012-ben azonban, amikor először nyerte el a tisztséget, ő volt a legfiatalabb magyar polgármester az országban. 

Az Európai Ifjúsági Falu címért a Vidéki Ifjúsági Szövetség (VIDIFISZ) pályázott a helybéliek részéről, ugyanis a Bihar megyei ernyőszervezet égisze alatt működő ifjúsági csoportosulások közül az Érszalacsi Ifjúsági Szervezet az egyik legaktívabb, magyarázta a polgármester.

Tudatta, településükön a farsangi időszaktól kezdve a karácsonyi ünnepkörig szinte minden időszakban szerveznek valamit a fiatalok, mondhatni „egymást érik a programok” Szalacson. Megtartják a hagyományos magyar ünnepeket, környezetvédelmi és önkéntes akciókat szerveznek, előadásokat, bulikat tartanak, de a cserkészek a természet- és emberszeretet fontosságára oktatják a többieket, emellett tevékenyen kiveszik a részüket a Szalacsi Napok megszervezésében is, amely a környék egyik legnagyobb vidéki, fesztivál jellegű ünnepsége, tavaly több mint tízezer látogatóval. 

Horváth Béla a Maszolnak elmondta, az Európai Ifjúsági Falu címet egy teljesen apolitikus nemzetközi szervezet ítéli oda, és mivel jelenleg nem lehetséges a személyes találkozók, konferenciák megszervezése, online tanácskozáson tartották meg az első interjút a település ifjúsági szervezetének és vezetőségének képviselőivel. A polgármester szerint az ítészek főleg arra voltak kíváncsiak, mennyire alulról jövő kezdeményezések azok, amelyeket a fiatalok megvalósítanak, illetve a közösségi értékek megóvása szempontjából mennyire hatékonyak és fenntarthatók ezek a programok. 

Szalacs polgármesterének elmondása szerint a közel kétórás meghallgatás jó hangulatban telt, a bizottság tagjai érdeklődéssel hallgatták a beszámolóikat. Az interjún egyébként jelen volt Boda Gergely, a VIDIFISZ elnöke, és éppen ekkor tett látogatást a faluban Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke is. 

Az Európai Ifjúsági Falu cím döntőbizottságának kérdésére, hogy mit jelentene ez a kitüntetés a helyi ifjúságnak, Horváth Béla elmondta, ez elsősorban egy európai szintű elismerése annak, hogy jól végzik a munkájukat és szellemi-lelki muníciót jelentene számukra ahhoz, hogy folytassák a már megkezdett projektjeiket. 

 

Képalá:  Fotó: Szalacs község Facebook-oldala 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X