Karavánokat is szervezni fognak a koronavírus elleni országos kampány keretében


-A A+

Oltási karavánokat is szerveznek a fogyatékkal élő, vagy a vidéken élő, alacsony mobilitású személyek számára a koronavírus elleni országos kampány keretében, jelentette be vasárnap este Valeriu Gheorghiţă, a kampány koordinátora.

„Az oltási központokat egyrészt a kórházakban alakítják ki, ahol az egészségügyi személyzet kapja meg a vakcinát. Ezeken kívül lesznek fix oltási pontok, illetve karavánok is – ez utóbbiak a fogyatékkal élő, vagy a vidéken élő, alacsony mobilitású személyek számára” – nyilatkozta a szakember a Digi24 műsorában. 

Már év végén érkezhet oltóanyag

A legoptimistább forgatókönyv szerint az első dózis oltások december második felében érkezhetnek Romániába, a pesszimistább forgatókönyv szerint pedig januárban-februárban, mondta a koronavírus elleni országos oltási kampány koordinátora, aki szerint az ország legalább 2,4 millió dózis vakcinát kapna az AstraZeneca gyártótól és valószínűleg ugyanennyit a Pfizertől. 

„1.200.000 dózisból be tudunk oltani megközelítőleg 600.000 személyt. Az egészségügyi rendszerben jelenleg 250.000-300.000 személy dolgozik. Tehát beolthatjuk az egészségügyi rendszerben és a szociális ellátó rendszerben dolgozókat mind és nagy valószínűség szerint ezzel párhuzamosan elkezdjük a veszélyeztetett társadalmi kategóriák – idősek és krónikus betegek – beoltását is” – mutatott rá az orvos. 

A vakcinákat a Cantacuzino Intézetben fogják raktározni, ugyanakkor azonban lesz hat regionális központ is – hat katonai kórház –, amelyeket felszerelnek a mínusz 80 Celsius-fokot biztosító hűtőberendezésekkel, mutatott rá a szakember. Mínusz 80 Celsius-fokban az oltásokat hat hónapig lehet raktározni, a raktározási kapacitás azonban véges, így a dózisokat minél hamarabb fel kell használni, tekintve, hogy az országba folyamatosan érkeznek majd az újabb dózisok – magyarázta el Valeriu Gheorghiţă.

A szakember rámutatott, hogy tájékoztató kampányt is szerveznek a lakosság részére, amelynek keretében egészségügyi szakemberek informálják az embereket. A kampányt egy kommunikációs szakértő fogja koordinálni.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)








EZT OLVASTA MÁR?

X