Ifjúsági konzultációt és kihelyezett egyetemi képzést indítanak Sepsiszentgyörgyön


-A A+

Ifjúsági konzultációt indít, és kulturális programokat koordinál Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy egy hónapja kinevezett alpolgármestere. Az elöljáró szerdán sajtótájékoztatón számolt be eddigi munkájáról.  

Vargha Fruzsina szerint az egyetemisták számára korábban meghirdetett gyakornoki programra 35 alap- és mesterképzésen részt vevő, főként kommunikáció, jogi vagy közgazdaság szakos egyetemi hallgató jelentkezett. Igényeik szerint jelenleg azonosítják be azokat az önkormányzati irodákat, illetve sepsiszentgyörgyi vállalkozásokat, ahol a 2-3 hetes gyakornoki munkát el tudják látni.

A programot Vargha Fruzsina alpolgármester és Sipos Dóra, az önkormányzat ifjúsági bizottságának elnöke vezetik, akik mentorként is szeretnék támogatni a résztvevőket, illetve rendszeresen visszajelzéseket várnak mind az egyetemisták, mind a nekik gyakornoki munkát biztosító irodák és vállalkozások részéről, hogy megbizonyosodjanak, hogy a résztvevők valóban hasznosítható tudásra tesznek szert, illetve érdemben segíteni tudják a „munkaadójuk” tevékenységét.

Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy az elmúlt időszakban tárgyalt négy sepsiszentgyörgyi iskola diáktanácsának képviselőivel, hiszen szeretnék a fiatalokat bevonni a várost és őket érintő problémák beazonosításába és azok megoldásába. „A diákoknak határozott véleményük és érett gondolkodásuk van” – jelentette ki. Szerinte többek között olyan, általában a felnőtt korosztályt érdeklő problémákra is felhívták a figyelmet, mint a járdák állapota vagy az óvodák helyzete.

Vargha Fruzsina elmondta: a diákoknak a jelenleginél nagyobb beleszólást kell adni az iskolák vezetőtanácsának döntéseibe, hiszen a tanintézeteknek nemcsak az oktatási eredmények kell fontosak legyenek, hanem az is, hogy miként tehető élhetőbbé az a környezet, ahol normális esetben a napjuk nagy részét eltöltik. Bár ezt most nehezebb tetten érni, mivel a járványhelyzet miatt online oktatás zajlik, amit visszajelzések szerint az elején még élveztek a diákok, ám mostanra már belefásultak és frusztrálttá váltak emiatt.

Az alpolgármester bejelentette, hogy a parlamenti választásokat követően egy ifjúsági konzultációt indítanak Sepsiszentgyörgyön. Ennek során azt szeretnék felmérni, hogy mi a fiatalok meglátása a várossal kapcsolatosan, mit kellene tenni azért, hogy egyetem után hazatérjenek, hogy itthon maradjanak, mitől lenne vonzó számukra Sepsiszentgyörgy? Az ifjúsági konzultáció online lesz elérhető, mondta Vargha Fruzsina, aki szerint a beérkező visszajelzések alapján ifjúsági közpolitikákat szeretnének kialakítani Sepsiszentgyörgyön.

Kulturális főváros-program és művészeti képzés indítása

Vargha Fruzsina emlékeztetett, hogy az ifjúsággal való foglalkozás mellett a város kulturális életének irányítását is feladatul kapta Antal Árpád polgármestertől. Ennek értelmében a Sepsiszentgyörgy és Veszprém önkormányzatai között november 12-én aláírt együttműködés keretében elkezdte összeállítani azt a csapatot, amely kidolgozza azokat a programokat, amelyekkel Sepsiszentgyörgy jövő évben csatlakozik a Veszprém – Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által korábban megfogalmazott ötleteket újabbakkal egészítik ki, mivel azt szeretnék, hogy a 21. századi Sepsiszentgyörgyöt, Székelyföldet mutassák meg, hangsúlyos kortárs művészeti elemekkel, természetesen a hagyományok tiszteletben tartása mellett.

„Jövő évtől festőművész és szobrász egyetemi képzések indulnak Sepsiszentgyörgyön a Sapientia Erdély Magyar Tudományegyetem és a Pécsi Művészeti Egyetem közreműködésével” – jelentette be Vargha, aki szerint már vannak javaslatok a tanári kar összetételére, amelyben helyi és vendég előadók is részt vesznek.

A képzőművészeti szakoknak műtermeket is kell biztosítani, ezekre több megoldás is körvonalazódik – mondta az alpolgármester, aki szerint hosszú távon a Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felé vezető kijáratánál épülő egyetemi központ ad majd helyet a képzőművészeti egyetemnek is.








EZT OLVASTA MÁR?

X