Átvette a szórványgyermekek számára gyűjtött adományok egy részét a Szivárvány Alapítvány


-A A+

Átvette pénteken Marosvásárhelyen a magyarfülpösi szórványkollégium gyerekei számára összegyűlt adományok egy részét Ady István, az intézmény vezetője. „Az emberek nem csak adományaikat hozták el, egy kis darab a szívükből is benne volt” – jelentette ki a lelkész. December 5-ig még lehet adakozni.

Mint korábban írtuk, Ady István református lelkész szórványkollégiumot alapított a mezőségi Magyarfülpösön, ahol a környékről összegyűjtött magyar gyermekek képzett szakemberek segítségével szakszerű ellátásban, oktatásban és nevelésben részesülnek. Minden ősszel egyre többen kopogtatnak a Szivárvány Ház kapuján. Aki nem találkozik ezekkel a sorsokkal, nem is gondolná, mennyi rászoruló magyar gyermek él Erdélyben.

A Maszol kezdeményezésére, a Marosvásárhelyi Rádióval partnerségben november 10-én gyűjtés indult a folyamatosan növekvő létszámú magyarfülpösi bentlakásos kollégium, a Szivárvány Ház támogatásáért. Felhívásunk nyomán sokan adományoztak tartós élelmiszert, ruhát, cipőt a szórványintézmény lakói számára. Ady István pénteken Marosvásárhelyen járt egy kisbusszal, hogy az eddig begyűjtött adományokat a rászoruló gyerekeknek és családjaiknak elvihesse.

A református lelkész bevallása szerint kettős érzés van benne, mivel a gyerekek nem tartózkodhatnak a jelenlegi helyzet miatt a bentlakásban, másrészt pedig öröm volt látnia, hogy megmozdultak az emberek és segítettek, és ezt a Maszol felhívásának is köszönheti.

Megjegyezte: szerinte az emberek nem csak adományaikat hozták el, egy kis darab a szívükből is benne volt a csomagokban. Emlékeztetett: az adományozók valamennyire a saját családjuktól vontak meg, hogy segítsenek a gyerekeken. „Kicsit az adventre is gondolhattak, a várakozásra. Arra, hogy ha a gyermekeik, unokáik is olyan körülmények között élnének, nekik is jól fogna a segítség, hogy egy szép ünnepet tudjanak varázsolni a gyerekek számára. Örömmel néztem a ruhákat, cipőket és az adományokat, hiszen tudtam, hogy jó helyre fognak kerülni” – nyilatkozta a lelkész.

„Én nem bentlakást szerettem volna, csak magyar oktatást Fülpösön” – idézte fel a kezdeteket Ady István. Eleinte csak egy kis házat béreltek, aztán a meglévő, holland támogatással épült ingatlanon tetőteret alakítottak ki úgy, hogy bentlakásként legyen használható. Jelenleg a maximális befogadó képessége 18 fő.

A lelkész elmondta, nem tudják az összes gyereket elszállásolni. Az elérhető távolságban élő kisdiákokat elvitték reggelenként a szórványkollégiumba, és délután vagy este hazaszállították őket. Nap közben oktatást, meleg ételt biztosítottak számukra, szeretettel vették körül őket.

December 5-ig még adományozhat

A kollégium támogatására felajánlott gyerekcipőket, tartós élelmiszert, tisztálkodó-, tisztító- és fertőtlenítőszereket a következő gyűjtőpontokon adhatják át december 5-ig:

  • Kolozsváron a Maszol szerkesztőségében (Sólyom utca 24/A) – hétköznaponként 10 és 17 óra között.
  • Csíkszeredában az Aktív Közélet Egyesület székhelyén (Eminescu utca 2/A) – hétköznaponként 8 és 16 óra között.
  • Marosvásárhelyen a Divers Egyesület székhelyén (Avram Iancu utca 29) – naponta 15 és 18 óra között.

Segítsünk mosolyt csalni a gyerekek arcára!








EZT OLVASTA MÁR?

X