Magyar állami kitüntetést adtak át Csíkszeredában.


-A A+

Csütörtökön délután vehette át dr. Kozma Gábor Lajos korondi családorvos-főorvos az Áder János köztársasági elnök által „az erdélyi magyarság helyben maradását is segítő több évtizedes, elhivatott családorvosi szolgálata” elismeréseként adományozott magyar állami kitüntetést a csíkszeredai főkonzulátuson.

A koronavírus járvány következtében ünnepi díjátadót nem szervezhettek, az elismerést szűk körben, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett adta át Tóth László főkonzul. 

 „Ha valakire, akkor az orvosokra biztosan igaz, hogy sosem mások ellen, hanem mindig másokért cselekednek. Ez mai, értékvesztett, félelmekből táplálkozó világunkban óriási kincs, amit nem lehet eléggé megbecsülni, és amelyért nem tudhatjuk eléggé kifejezni hálánkat. Nem véletlen, hogy ebben az évben, az egész világot sújtó járvány tombolása közepette kerül sor az Ön elismerésére, amely elsősorban Önnek szól, ugyanakkor az egész orvostársadalomnak is üzeni, hogy hálásak vagyunk és megbecsüljük rendkívüli erőfeszítéseiket, emberfeletti munkájukat” – fogalmazott a főkonzul ünnepi köszöntőjében.

Dr. Kozma Gábor családorvos a kitüntetés átvételekor elmondta: nagy elismerésnek tekinti, hogy községi családorvosként ilyen rangos kitüntetést vehet át. Külön megtiszteltetésnek veszi, hogy egy olyan ország kormánya ismeri el munkásságát, amely a keresztény-központúságot és a családok támogatását tűzte ki zászlajára és tesz meg mindent a kitűzött célok elérése érdekében. Hozzátette, hogy felesége és családja támogatása nélkül a mai napon nem vehette volna át a rangos elismerést, hiszen nekik köszönhetően sikerült az elmúlt harminckét évben folyamatosan a közösség érdekeit előtérbe helyezve helytállnia.

Dr. Kozma Gábor-Lajos 1959. május 9-én született Sepsiszentgyörgyön. Az elemi iskolát Sepsiköröspatakon, a líceumot a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban végezte. 1978-ban érettségizett. A Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemen 1985-ben szerezte meg az orvosi diplomát. Gyakornoki éveit a sepsiszentgyörgyi kórházban töltötte. 1989-ben szakvizsgázott, majd 1990-ben sikeres főorvosi vizsgát tett. Tanulmányi úton Svájcban és Szegeden járt, ahol sok értékes szakmai tapasztalatot szerzett. 1988-ban gyermekgyógyász feleségével együtt a Hargita megyei Korondra helyezték, ahol családorvos főorvosként mindmáig dolgozik. Feleségével együtt közel 4000 beteget látnak el a községben. Kozma Gábor-Lajos megalakulásától aktív tagja a Magyar Egészségügyi Társaságnak, és igyekszik minden továbbképző konferencián részt venni. Dr. Kozma Gábor-Lajos hozzájárult a korondi mentőállomás létesítéséhez is.







EZT OLVASTA MÁR?

X