Őrizetbe vették a székelyudvarhelyi kórház igazgatóját és két alkalmazottját


-A A+

Tizenkét személyt vettek őrizetbe a korrupcióellenes ügyészek abban az ügyben, amelyben közbeszerzési szerződések szabálytalan odaítélésével gyanúsítanak Brassó és Hargita megyei kórházakat.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénteki közleménye értelmében őrizetbe vették többek között a brassói járványkórház volt igazgatóját, Ramona Delia Ionescut, a székelyudvarhelyi városi kórház menedzserét, Lukács Antalt, a brassói és a székelyudvarhelyi kórház több alkalmazottját, egy négyfalusi helyi tanácsost, egy brassói rendőrt, továbbá egy magáncég adminisztrátorát, annak sofőrjét és a cég könyvelőjét is.

Ramona Delia Ionescu ellen hivatali visszaélés miatt folyik kivizsgálás, Lukács Antalt pedig hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. A Chantel Sante Kft. ellen megvesztegetés, befolyás vásárlása, hivatali visszaélésben való bűnrészesség és hivatali visszaélésre való felbujtás gyanúja miatt nyomoznak.

Az ügyészek szerint az ügyben érintett Brassó és Hargita megyei kórházak szabálytalanul odaítélt szerződésekkel, túlbecsült áron vásároltak egészségügyi felszereléseket, amelyek egy része nem felelt meg a szabványoknak, egy része pedig fölösleges volt. Ugyanakkor a kórházak vezetőségének tagjai és/vagy ezek bizalmasai pénzt kaptak a szerződésekért cserében a nyertes cégtől.

2019 októbere és 2020 szeptembere között Marius Andrei Kadas Iluna akkori megyei tanácsos, a brassói járványkórház egyik igazgatótanácsi tagja személyesen 5 ezer eurót, Marius Cristian Popa négyfalusi helyi tanácsos közvetítésével pedig további 20 ezer eurót kapott a Chantel Sante Kft.-t vezető üzletembertől, hogy közbenjárjon a kórházi illetékeseknél a cég érdekében. Február 18-án a kórház szerződést kötött a vállalattal egy ultraibolyás fertőtlenítő robot vásárlásáról. A szerződés értéke 949 620 lej volt, miközben egy ilyen eszköz ára 285 ezer és 380 ezer lej között mozog – állítja a DNA, amely szerint április 10-én a kórház kifizette az összeget a vállalatnak. A vádhatóság szerint szabálytalanul ítélték oda a szerződést a cégnek – a kórház igazgatójának közvetlen hozzájárulásával –, tekintetbe véve, hogy a túlbecsült ár mellett a beruházás szükségtelen volt, a felszerelést azóta sem hozták működésbe.

A DNA szerint ugyanakkor április 10-e és december 2-a között a székelyudvarhelyi kórház is hasonlóan törvénytelen módon kötött szerződéseket ugyanezzel a vállalattal, és túlbecsült áron vásárolt egészségügyi eszközöket, sokat ezek közül szükségtelenül. Ugyanebben az időszakban Lukács Antal megkérte a céget vezető üzletembert, hogy elsőbbségi kifizetések fejében járjon közben az illetékes hatóságnál annak érdekében, hogy a kórház megkapja a másodosztályú besorolást, noha csak a harmadik fokozat követelményeinek felel meg.

Az ügyészek szerint Lukács Antal igazgató 10 ezer eurót kapott az üzletembertől, ugyanakkor utóbbi ígéretet tett a menedzsernek arra, hogy megkapja bizonyos, 2 136 706 lej összértékű szerződések értékének 20 százalékát is, azaz 89 ezer eurót. A vádhatóság számítása szerint a fenti ügylettel 1 669 234 lej kár érte volna a kórházat.
EZT OLVASTA MÁR?

X