Így készülnek az egyedi kézműves babák anyai szeretetből inspirálódva


-A A+

A kézzel készített babáknak külön életük van, minden készítő saját történettel ruházza fel a babáját. A LilaDolls, a Pöttöm és a Hamci babák történeteit ismerhetik meg most a Maszol olvasói is az erdélyi kézműveseket bemutató sorozatunk harmadik részében.

A kézműves, saját egyedi stílusban készült babák jellegzetessége, hogy az anyai gondoskodás és szeretet hívta őket életre: mindig egy kislány kérésének, vágyainak eleget téve nyúltak az alapanyagokhoz a készítők. Ezúttal egy marosvásárhelyi, egy csíkszeredai és egy szentegyházi babakészítőt kerestünk meg.  

Lila Dolls, Waldorf babák újragondolva

„A kicsi lányom, Kinga Waldorf osztályban tanul már a kezdetektől. Ezekben az iskolákban pedig minden gyerek „megélheti a fej, a kéz és a szív kalandját”. A kislányomnak szerettem volna tehát természetes anyagból készült, általam varrt babával kedveskedni, pontosan három évvel ezelőtt. Két évet tanultam divattervezést, aztán mégis pszichológus diplomát szereztem. De a varrás, az alkotás öröme, az anyagok, fonalak, színek, formák világa mindig is vonzott és foglalkoztatott” – mesélte a Maszolnak történetét a marosvásárhelyi Baróti-Illyés Imola, a Lila Dolls babák megálmodója.

Babái tehát Waldorf ihletésűek kicsit újragondolva, mivel az eredeti Waldorf babáknak nem dolgozzák ki ennyire a mimikájukat. A gyermek képzeletére és a játék ideje alatti lelki állapotára van bízva, hogy babája éppen nevet, boldog, el van keseredve, vagy sír. Barót-Illyés Imola babái azonban általában széles mosollyal születnek.

A babatest anyagát Svájcból és Hollandiából rendeli, ugyanis speciális körben kötött, finom pamut anyagra van szükség a fej és a test elkészítéséhez. A gyapjút Székelyudvarhelyről vásárolja, és igyekszik csak természetes pamutanyagokból dolgozni. Ami pedig a ruhatárat illeti, ritkán, ha a helyzet és a személyre szabás követeli, akkor nyúl csak elasztikus, műszálat tartalmazó anyagokhoz is. Ilyen például a ruhácskák tüllje, ami elegánsabbá teszi a vászon szoknyácskát is, emellett pamutbársonyt, vásznat, pólóanyagot használ. A babák haja készülhet fonalból, gyapjúból, de van olyan, hogy speciális babahajat is használ, ha úgy látja, illene az alakulgató babához.

„Eleinte fejleszteni akartam magam, rengeteg videót megnéztem, egy ismerősöm, aki babákat készít, tanácsokkal látott el, véleményezte a munkáimat. A babáimat elajándékoztam a barátnőmnek, a családban a kisebb gyerekeknek, aztán kért a már nagyobbacska keresztlányom, újabb gyerekek születtek a családban, és mindenkinek készítettem babát. Éjjel-nappal ezen gondolkodva kialakult a stílusom, a Lila Dolls stílus. Megvannak a színeim, amiket nagy előszeretettel használok. Soha nem kerül ki egy baba sem a kezeimből, ha nem tetszik nekem. Minden babának megvan a személyisége, stílusa miután a szeme, szája, haja a helyére kerül. Aztán megszeretgetem és útjukra engedem őket” – folytatta történetét Baróti-Illyés Imola.

Elmondása szerint az aprólékosan kidolgozott kinézet teszi egyedivé a babáit. Rengeteg pozitív visszajelzést kap a szülőktől, akik meglepik a gyerekeket Lila Dolls babákkal. 

Pöttöm babák hobbiból, szeretettel

A Pöttöm babák és játékok kitalálója, a csíkszeredai Puskás Orsolya is a kislánya születése után kezdte megformázni az első játékbabákat, eleinte a gyerekeinek, később pedig már rendelésre is.

„Amikor megszületett az első lányom és akkora lett, hogy érdekelni kezdték a babák, elhoztam otthonról a varrógépet, amin gyerekként tanultam varrogatni. Megszületett az első baba, majd még egy, majd egyre több, és lassan a hibáimból tanulva, inspirálódva másoktól, kísérletezésekkel kezdtek szépek lenni. Persze ez egy folyamat, amelynek az elején tartok” – fejtette ki Puskás Orsolya.

A kézműves babakészítő kevesebb mint egy éve kezdett varrni, de elmondása szerint minden babánál tanul valamit, vagy rájön valamire, sokszor új ötletek születnek. Körülbelül négyórás munka áll a letisztult és egyszerű babák vagy nyuszik mögött. Az első babáknak az otthon talált, kinőtt és megunt ruhák szolgáltak alapanyagul, majd miután mások is érdeklődni kezdtek a babák iránt, pamut- és dekorvászont kezdett használni.

Bevallása szerint a babái attól egyediek, hogy nem szalagon gyártott hibátlan alkotások, hanem játékok, minden szépséghibájukkal együtt másak, soha nincs két egyforma baba. A játékait szerinte nem lehet nagy mennyiségben készíteni és nem is kell, mindegyiknek meg kell adni a saját idejét, ami a végén látszik is rajtuk.

„Csak hobbi szinten készítem őket. Ha pedig a rászánt idő és energia után csak annyi a „nyereségem” hogy a lányaimat ezekkel a babákkal látom játszani, nekem már megérte” – zárta a Pöttöm történetét a babák kitalálója.

Hamci Babák a gyerekkorból inspirálódva

„Mesebeli gyerekkorom volt, a nyár nagy részét nagyszüleimnél töltöttük. Nagymamámnál gyakran előkerült a varrógép. Mi nem varrhattunk rajta, de kaptunk tűt, cérnát és néhány anyagdarabot, a többi a fantáziánkra volt bízva. A babáim nagy része a kislányomnak készült. Kamilla félt a műanyagból, gumiból készült babáktól, ijesztőnek találta őket. Ekkor jött az ötlet, hogy varjak neki egy rongybabát. Nagy sikere volt, minden hibájával együtt imádta” – mesélte a Maszolnak a szentegyházi Szabó Emőke, a Hamci babák készítője.

A következő babát egy jótékonysági licitre készítette, majd varrt babákat a húga kislányának is, ezután sorban jöttek a megrendelések. Magát kezdőnek tartja, az anyagokkal még ismerkedik és a varrás fortélyaival, valamint az édesanyja 40 éves varrógépével.

A babatest-anyagot Magyarországról rendeli, 100 százalék pamut anyagot használ, és a babák hajához gyapjúfonalat. Gyapjúval tömi ki a babákat is, az arcukat viaszkrétával pirosítja, mint mondta: próbál a természetességre törekedni.








EZT OLVASTA MÁR?

X