Elkezdődött a diákmunkaidény, Háromszéken nagy a kereslet


-A A+

A hamarosan kezdődő vakáció ideje alatt a cégek állami támogatással foglalkoztathatnak 16 évet betöltött fiatalokat. A tavalyi tapasztalatok alapján Kovászna megyében várhatóan nagy lesz az érdeklődés a lehetőség iránt, mondta lapunknak Kelemen Tibor.

Megéri a munkáltatónak a diákmunkaerő

A Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója szerint nincs megszabott pénzkeret, így akár ezer fiatalnak is ki tudnák fizetni a havi 250 lejes támogatást. A 16 és 18 év közti fiatalokat legtöbb hatvan napig, de legkésőbb az iskolakezdésig lehet foglalkoztatni. A kiskorúak szülői beleegyezéssel dolgozhatnak, legtöbb napi 6 órát, a felnőtt korúak pedig 8 órás munkaidőt végezhetnek, tájékoztatott az igazgató.

Az ügynökség szórólapokat küld azoknak a cégeknek, amelyek eddig is foglalkoztattak diákokat, de az állásbörzéken is népszerűsítik ezt a lehetőséget. Háromszéken tavaly sikerült rekordot dönteni a diákmunka terén, az elmúlt esztendőben ugyanis tucatnyi cég kötött szerződést, így mintegy 50 középiskolás tanulót és 10 egyetemistát foglalkoztatnak Háromszéken.

A diákmunka lehetőségét főként a készruhagyártásban, az építőiparban, nyomdaiparban, mezőgazdaságban és vendéglátásban tevékenykedő cégek ajánlották. Kelemen Tibor szerint a diákokat alkalmazó cégeknek biztosítaniuk kell a havi 800 lejes minimálbért, amiből 250 lejt megtérít a munkaerő-ügynökség.

Munkanélküli segélyre is jogosultak a végzős diákok

Ám azok a végzős diákok, akik nem találnak maguknak munkát és a továbbtanulást sem idén kezdik, június 1-től igényelhetik a havi 300 lejes munkanélküli segélyt. Ezt minden végzősnek hat hónapig folyósítják, mondta az igazgató, aki felhívja az érintettek figyelmét, hogy 60 nap áll rendelkezésükre jelentkezni az ügynökségnél.

Kelemen Tibor szerint a középiskolát és egyetemet végzett diákok egyaránt igényelhetnek munkanélküliségi segélyt. Számításai szerint Háromszéken közel 2000 fiatal jogosult az állami támogatásra, és tapasztalatok szerint 800-1200 pályakezdő igénybe is veszi a segélyt. Az igazgató elmondta: a gazdasági válság óta átértékelődött a munkanélküli segély, ezért néhány éve már szinte minden pályakezdőt nyilvántartásba vesznek. Aki valamiért lekési a lehetőséget, utólag nagyon bánja - mondta Kelemen Tibor, aki hangsúlyozta, hogy a sikeres érettségi vizsga nem feltétele a munkanélküli státus elnyerésének, illetve azok is jelentkezhetnek, akik egyetemre készülnek, nekik októberig folyósítják a támogatást. Azok a fiatalok, akiknek ősszel sikerül az érettségi vizsgájuk, a vizsga dátumától kezdve 60 napig adhatják le a segélykérést.

Az ügynökség a feketemunka kockázataira is figyelmezteti a végzősöket, és próbálják segíteni a fiatalokat, hogy az iskola után törvényes munkát találjanak. Tapasztalatok szerint a szegényebb családokból származó vagy állami gondozásban levő fiatalok az iskola elvégzése után örülnek a munkanélküli segélynek, sokan meg sem próbálnak állást találni. Gyakran előfordul, hogy nem alkalmazzák hivatalosan próbaidőre a fiatalokat, arra hivatkozva, hogy ez az ő érdekük, hiszen ha csak két- három hónapot dolgoznak, elveszítik a munkanélküli segélyt, inkább továbbra is munkanélküli státusban hagyják őket, majd a próbaidő után dől el, hogy felveszik vagy sem. A törvénytelenül dolgozó alkalmazott ugyanúgy büntethető, mint az alkalmazója - hívta fel a figyelmet Kelemen Tibor.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X