Koronavírusból kigyógyultak kerülnek vissza a kórházba poszt-covid szindrómával


-A A+

Háromszéken több koronavírus fertőzésből kigyógyult személy is visszakerült a kórházba poszt-covid szindrómával – számolt be szerdai sajtótájékoztatón Rosu Mátyás, a sepsiszentgyörgyi kórház orvosigazgatója.

A szakember szerint az elmúlt időszakban több olyan beteg is jelentkezett a kórházban, akit korábban koronavírus-fertőzéssel kezeltek, meggyógyult és hazaengedték, ám rosszabbodott az állapotuk, ezért ismét kórházi ellátásra szorultak.

Rosu Mátyás szerint a poszt-covid szindróma azoknál alakulhat ki, akiknél a vírusfertőzés tüdőgyulladást okozott, és nagy területen tönkrement a tüdőszövetük, hegesedés alakult ki, ezért jelentősen lecsökkent a működő tüdőfelületük, vagy koronavírus-fertőzésből való kigyógyulásukat követően megfertőződtek valamilyen baktériummal. A poszt-covid szindrómával kórházba került személyek oxigénterápiás kezelésben részesülnek. Rosu Mátyás szerint ezek a betegeknek idővel javul a tüdejük állapota, ám maradhatnak olyan elváltozásokkal, amik miatt például nem lehet belőlük élsportoló.

András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója hozzátette: a poszt-covid szindrómával küszködő betegeken segítene az úgynevezett oxigénkoncentrátor készülék, amely a levegőből veszi az oxigént, tehát nem olyan kapacitású, mint a kórházakban használt készülékek, ám megfelelő arra, hogy otthon meg lehessen vele oldani az oxigénpótlást. A kórházigazgató szerint a következőkben stratégiai döntést kellene hozni, és felkészíteni a rehabilitációs kórházakat a poszt-covid szindrómás panaszokkal érkező betegek ellátására, ehhez meg kell oldani az érintett kórházak oxigénpótlását.

Várják a döntést a kórházak finanszírozásáról

András Nagy Róbert a szerdai sajtótájékoztatón kifejtette: eljött az idő, hogy a járványügyi kórházak helyzetét figyelembe véve sürgősen döntést hozzanak a kórházak és az egész egészségügyi rendszer finanszírozásáról. A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint a finanszírozásban különbséget kellene tenni a kórházi szintek között, és bevezetni a teljesítményalapú finanszírozást.

András Nagy rámutatott: egy megyei sürgősségi kórház, mint a sepsiszentgyörgyi is, több ügyeletet tart fenn, nagyobb személyzettel és eszközparkkal rendelkezik, aminek fenntartása költséges. „Én a versenyhelyzet híve vagyok, és meggyőződésem, hogy vegyes rendszerű finanszírozást kell bevezetni, mert az egészségügyi alkalmazottak esetében is helyrehozná az egyenetlenségeket a teljesítmény alapú finanszírozás, amit a jelenlegi rendszer nem old meg.

A sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházban jelenleg 61 koronavírus fertőzöttet és 10 fertőzés gyanús betegek kezelnek. Az intenzív terápiás osztályon tíz beteg van kritikus állapotban. December 2. és 9. között 69 koronavírus-fertőzött távozott gyógyultan, és 16 koronavírushoz köthető elhalálozás is történt, számolt be András Nagy Róbert kórházigazgató. Rosu Mátyás orvosigazgató hozzátette: az elmúlt héten koronavírus fertőzéssel kezeltek egy 9 éves oligofrén és alultáplált gyereket, aki rendkívül zaklatott volt, ezért egész napos felügyeletet igényelt. A sepsiszentgyörgyi kórházban a sürgősségin és a járóbeteg-rendelőben november folyamán ellátott betegek egynegyede volt koronavírus-fertőzött, a többi páciens más jellegű betegségekkel ápolták.







EZT OLVASTA MÁR?

X